Катастрофа МАУ: Україна відкинула пропозицію Ірану щодо компенсацій

Читать на русском
Іран запропонував сплатити українським сім'ям загиблих у катастрофі МАУ компенсації в розмірі 150 000 доларів за кожного загиблого, проте Україна відкинула цю пропозицію.

Іран запропонував сплатити українським сім'ям загиблих у катастрофі МАУ компенсації в розмірі 150 000 доларів за кожного загиблого, проте Україна відкинула цю пропозицію.

Про це в п'ятницю, 4 червня, розповів прессекретар МЗС України Олег Ніколенко в коментарі Європейській правді.

За його словами, відповідна пропозиція прозвучала на переговорах в Києві, які відбулися днями.

Ніколенко зазначив, що питання сплати компенсацій є важливим елементом процесу забезпечення справедливості щодо жертв трагедії українського літака рейсу PS752 і їхніх родичів.

Однак, за його словами, визначення обсягу компенсацій має передувати встановлення всіх обставин збиття Іраном літака і притягнення винних до відповідальності.

«Тільки після цього можна говорити про розмір грошових виплат. Конкретна сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням», - сказав Ніколенко.

Він додав, що Україна очікує від Ірану сумлінного виконання домовленостей, досягнутих у рамках третього раунду консультацій 2-3 червня в Києві, а також попередніх двох раундів.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії «МАУ», який повинен був виконати рейс за маршрутом Тегеран - Київ, був збитий в Тегерані відразу після зльоту. На борту знаходилися 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них дев'ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН та Великобританії.

У травні цього року канадський суд визнав терактом збиття літаку МАУ під Тегераном.

А правозахисники Human Rights Watch заявили, що Іран переслідував сім'ї жертв збитого літака МАУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: