Нове підвищення пенсійного віку стало вимушеним кроком – експерт

Читать на русском
Україна не може зберегти планку пенсійного віку в 60 років, коли в Європі вона вже встановлена на рівні в 65 років
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Ініційоване народними депутатами підвищення пенсійного віку є багато в чому вимушеним кроком. Аналогічні процеси сьогодні відбуваються в Європі та по всьому світу.

Про це заявила провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Лідія Ткаченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

На думку Ткаченко, документ має норми, які не зможуть виконуватися в задуманому вигляді. Так, не буде коректно працювати та частина, в якій передбачається можливість для жінок, які у відпустці по догляду за дітьми, вийти на пенсію. Та й народжуваність це не стимулює, як сподіваються нардепи.

До якого віку доживають та скільки грошей отримують пенсіонери в різних країнах світуВ Україні середній розмір пенсії становить тільки 117 євро, а у Франції – майже 1,4 тисячі.

«Звичайно, ні. Люди, які народжують дітей, не думають про пенсію. Ніхто не буде народжувати дітей для того, щоб раніше піти на пенсію. Це занадто далека перспектива, і держава навіть не може гарантувати, що до тих пір, поки людина доживе до 60 років, коли це ще буде... Тобто це дуже віддалений термін, і всі ми розуміємо, що пенсійний вік у нас буде підвищуватися», - зазначила експерт.

При цьому, додала вона, Україна не може залишатися осторонь від процесів, що йдуть в Європі. І Україна не може зберегти планку пенсійного віку в 60 років, коли в Європі вона вже встановлена на рівні в 65 років, а деякі держави та цей показник подолали.

«Для того, щоб жити краще, треба, я перепрошую, довше працювати. Більше - мається на увазі довше. Не по робочому часу щодня, але повинен бути більш тривалий активний період життя», - пояснила Ткаченко.

Нагадаємо, в Україні народні депутати ініціювали подальше підвищення віку українців для виходу на пенсію, 2 червня зареєструвавши законопроєкт № 5566 у Верховній Раді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: