В Україні почастішали випадки шахрайства з ТТН – що це таке і як уберегтися

Читать на русском
Жертвами шахраїв стають переважно продавці на відомому сайті оголошень, при цьому зловмисників цікавлять не товари, а гроші
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Українські шахраї на сайті OLX почали використовувати новий вид шахрайства, пов'язаний з номером торгово-транспортної накладної.

Про це повідомляє портал internetua.com.

Шахраї зв'язуються з продавцем за допомогою повідомлення в один з популярних месенджерів - Viber, Whatsap або Telegram. Вони домовляються про покупку та обіцяють оплатити товар через популярний сервіс кур'єрської доставки, після чого тут же надсилають номер торгово-транспортної накладної (ТТН) і посилання на сайт транспортного оператора, де її можна перевірити.

Продавці зазвичай працюють з сервісами, де номер ТТН видається відправнику посилки в момент її оформлення, а потім у форматі повідомлення приходить покупцеві. Однак шахраї наполегливо запевняють, що транспортний оператор видає їм номер накладної після Інтернет-оплати на користь продавця. Дотримуючись пояснень, продавець повинен з цього ТТН відправити товар.

Найчастіше справа навіть не доходить до відправки, оскільки шахраїв цікавлять гроші на рахунках жертви. На сторінці, що знаходиться за пересланим шахраями посиланням, знаходиться копія офіційного сайту популярного перевізника, що знаходиться на «лівому» домені, де продавець нібито може перевірити номер ТТН і там же отримати гроші. При натисканні на відповідну кнопку сайт пропонує прив'язати банківську карту, в процесі чого користувач сам вкаже номер карти, термін її дії та код безпеки. Таким чином шахраї отримують доступ до коштів на карті жертви.

Нагадаємо, 17 травня у Вінниці співробітники Нацполіції затримали банду шахраїв, які обманювали агрофірми в декількох регіонах України на мільйони гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: