Шахраї придумали новий спосіб обману українців через сайти пошуку роботи

Читать на русском
Шахраї пристосувалися працювати на популярних сайтах з пошуку роботи; завдяки схемі, вони отримують документи жертви та оформляють на її ім'я кредити
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Українські шахраї не втомлюються вигадувати нові способи вилучення грошей з кишень довірливих громадян. У новій схемі обману українців активно використовуються сайти з пошуку роботи - починається все з привабливою вакансії, а закінчується оформленими на жертву кредитами.

Про це повідомляє видання Finance з посиланням на інформацію з правоохоронних органів України.

Шахраї пристосувалися працювати на популярних сайтах з пошуку роботи. Стандартна схема - на сайті створюється вакансія з хорошими умовами роботи, шахраї чекають відгуків. При достатній кількості відгуків шахрай зв'язується з майбутньою жертвою - зазвичай це відбувається за допомогою популярних месенджерів Viber або WhatsApp - проводить «співбесіду», передзвонює через день і каже, що «рішення позитивне», після чого просить надіслати пакет документів - нібито для працевлаштування.

СБУ в Києві викрила мережу псевдоброкерівУ Києві СБУ припинила діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів.

При цьому варто сказати, що шахраї обдзвонюють всіх претендентів, а пакет для «оформлення на роботу» включає до себе фотографії людини з паспортом, кодом і водійськими правами в руці.

Отримані документи дозволяють шахраєві негайно звернутися в мікрофінансові організації і оформити на отримані дані кредити. Проблема в тому, що деякі українські мікрофінансові організації недбало ставляться до процесу верифікації особи клієнта - вони вимагають тільки зазначені вище документи та фото людини з ними ж в руках; у шахраїв все це є. Підсумком стає те, що в обдуреного здобувача немає роботи та є кредити, які він не брав, ось тільки довести цей факт буде дуже складно.

Правоохоронці радять не погоджуватися на пропозиції роботодавця відправити фотографії документів або свої фотографії з документами в руках. Практично у всіх випадках це ознака того, що по той бік знаходяться шахраї.

Ищу работу: как распознать работодателя-аферистаFinance.ua

Раніше в Запорізькій області правоохоронці припинили діяльність шахрайського колл-центру, співробітники якого виманювали у людей банківські дані. Там працювало близько ста осіб. Шахраї дзвонили людям під виглядом Служби безпеки різних банків і просили надати реквізити рахунку і CVV-код.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: