В ОРДЛО повним ходом йде підготовка до виборів до Держдуми РФ – правозахисники

Читать на русском
Зараз на непідконтрольній території вже формують агітаційні штаби російських партій, також планується відкриття виборчих дільниць
Ілюстративне фотоGetty Images

На тимчасово окупованих Росією територіях України Кремль агітує українців брати участь у вересневих виборах до Державної Думи Росії. На території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) Росія збирається відкрити виборчі дільниці.

Про це повідомляє телеканал «Дом».

За інформацією громадської організації «Східна правозахисна група», зараз на непідконтрольній території вже формують агітаційні штаби російських партій. Кремль планує залучити до голосування мають російські паспорти, які Москва намагається роздати якомога більшій кількості жителів непідконтрольних Україні територій.

Політична гра і провокація: чому РФ хоче провести на Донбасі вибори у ДерждумуДля чого Росія заговорила про проведення на Донбасі виборів у Держдуму РФ, читайте в матеріалі Слово і діло.

«Електорату там на сьогодні 300 тис. Паспортів вони роздали понад 600 тис.з цих 635 тис. 30% точно не проголосує — це класика жанру. Ще близько 100-120 тис. — це неповнолітні. Залишається ось такий кількісний момент» - повідомив Павло Лисянський, засновник «Східної правозахисної групи».

Експерти з виборчого права вважають, що відкриття виборчих дільниць Росії на території України без згоди Києва - пряме порушення міжнародних законів і спроба Кремля ще більше поширити свій вплив в ОРДЛО.

«Чому порушення? Тому що виборчі дільниці однієї держави на території іншої держави можуть бути організовані тільки за згодою приймаючої сторони. Тобто в будь-якому випадку необхідна згода приймаючої сторони. З боку України дозволу на відкриття ділянок в Донецьку і Луганську безумовно не буде» – заявив Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі «ОПОРА».

У МЗС України закликали жителів тимчасово непідконтрольних Україні територій не брати участі в російських виборах.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Росії хочуть дозволити брати участь у виборах до Державної Думи РФ тим жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО), хто вже встиг отримати паспорти РФ - зараз таких налічується не менше, ніж півмільйона.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: