Рада прийняла законопроєкт щодо резервістів та реформи військкоматів

Читать на русском
Законопроєкт вводить новий вид військової служби - служба за призовом з-поміж числа резервістів в особливий період
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Верховна рада України 30 березня 256 голосами схвалили у другому читанні законопроєкт №3553, який спрямований на реформу військових комісаріатів і дає можливість призову в армію військовозобов'язаних протягом доби.

«Законом передбачено створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів, забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, введення нового виду військової служби – за призовом осіб з-поміж числа резервістів в особливий період», – йдеться в повідомленні апарату Ради.

Законопроєкт вводить новий вид військової служби - служба за призовом з-поміж резервістів в особливий період. Це означає, що можливий швидкий призов в армію оперативного резерву українців, які відслужили та мають бойовий досвід, без оголошення мобілізації та схвалення парламенту. Оперативним резервом вважаються українці, які відслужили в армії, та мають бойовий досвід.

Одночасно документ робить обов'язковим військовий квиток при офіційному працевлаштуванні, а також посилює адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

  • Від 510 до 850 гривень - штраф порушення правил військового обліку (раніше 80-90 грн);
  • від 850 до 1700 гривень - штраф за повторне порушення правил військового обліку, вчинене протягом року після попереднього штрафу; а також за аналогічний проступок в особливий період;
  • від 1700 до 3400 гривень - штраф за порушення законодавства про оборону та мобілізацію,
  • від 3400 до 5100 гривень - штраф за порушення законодавства про оборону та мобілізацію для посадових осіб;
  • від 5100 до 8500 гривень - штраф за повторне порушення законодавства про оборону та мобілізацію протягом року та в особливий період;
  • від 510 до 850 гривень - штраф за недбале зберігання посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних, що спричинило їх втрату;
  • від 850 до 1700 гривень - штраф за повторну втрату військових квитків протягом року і в особливий період;
  • від 3 до 5 років в'язниці - за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період;
  • від 8500 до 11 900 гривень або виправні роботи до двох років - за ухилення військовозобов'язаного, резервіста від навчальних зборів.

За призваними резервістами буде збережено їх поточне місце роботи та середня зарплата. Тим, хто не працює, держава платитиме мінімальну зарплату. Загальний термін призову для резервістів не повинен перевищувати 10 місяців на рік.

24 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про терміни проведення чергових призовів на строкову військову службу у 2021 році. Призовники не служитимуть на Донбасі.

У грудні 2020 року стало відомо, що українським призовникам планують дозволити проходити строкову службу в батальйонах територіальної оборони без відриву від місця постійного проживання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: