Сміттєпереробний завод у Львові: як розвивалася історія проєкту і що обіцяв Садовий

Читать на русском
Сміттєпереробний завод у Львові збираються побудувати з 2011 року. Як розвивалася історія проєкту і що обіцяв мер Садовий.
Слово і діло

Майже у кожного українського мера є обіцянка побудувати сміттєпереробний завод, причому ця обіцянка обов'язково провалена. Нещодавно «Слово і діло» писало, де і коли в Україні повинні з'явитися такі комплекси. Сьогодні хочемо звернути увагу на найбільш, напевно, довгограючий проєкт, який обговорюється вже років 10-11 – сміттєпереробний завод у Львові. Адже саме в цьому місті проблема зі сміттям особливо гостра. Ми пропонуємо подивитися, як розвивалася історія будівництва заводу по роках, а також згадати, що обіцяв мер міста Андрій Садовий.

2012 рік. Сміттєпереробний завод планували побудувати за два роки

Уперше про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові заговорили ще 10-11 років тому. У 2011 році в міськраді повідомили, що депутати розглядають кількох інвесторів для будівництва – німецьку, італійську і канадську компанії.

Конкретика з'явилася в 2012 році: стало відомо, що завод і новий полігон для сміття можуть побудувати в Новому Роздолі на Львівщині. Наприкінці року в ДП «Національний проєкт «Чисте місто» спрогнозували, що реалізація проєкту може зайняти два роки, за умови, що 70% коштів на нього повинен надати інвестор.

Основна проблема на той момент була не тільки у відсутності інвестора, а й у відсутності придатної земельної ділянки. У лютому 2013 року мер Львова Андрій Садовий поскаржився, що вже два роки чекає на пропозиції щодо землі від обласної влади.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий заявив, що сміттєспалювального заводу на території міста не будеСказано 19 квітня 2018 р.Статус обіцянки: У процесі

При цьому пізніше він наголошував, що на території міста сміттєпереробний завод розміщувати не будуть. «Потрібно знайти територію, де місто готове поставити завод із глибинного перероблення сміття, з утилізаційним майданчиком. У нас є співпраця з Міжнародною фінансовою корпорацією. Вони готові з нами співпрацювати за цим проєктом. Єдине питання – це територія. Територію повинна надати область. Ми не маємо права будувати такий завод на території міста», – сказав Садовий.

У липні 2013 року в міськраді знову заявили, що «ідеальної» ділянки під будівництво поки що не знайшли. У 2015 році була інформація, що будівництво заводу готові профінансувати і німці, і італійці. Однак далі попередніх намірів справа не дійшла.

2016 рік. Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі та перша обіцянка Садового

«Сміттєва» проблема Львова загострилася після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. З 1958 року це було єдине сміттєзвалище, на яке звозили відходи зі Львова і прилеглих сіл. Звалище вже давно потрібно було рекультивувати, але для цього спочатку потрібно побудувати новий полігон для відходів і сміттєпереробний завод.

28 травня 2016-го на території Грибовицького сміттєзвалища розпочалася масштабний пожежа, внаслідок якої стався обвал твердих побутових відходів і троє рятувальників загинули. Пожежу через два дні загасили, але на початку червня вона спалахнула знову. З того моменту і почалася «подорож» львівського сміття по всій Україні.

Після пожежі в міськраді повідомили, що Львів отримає від Європейського інвестиційного банку 10 млн євро на будівництво сміттєпереробного заводу, ще 30 млн євро кредиту буде надано для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

У червні місто начебто визначилося з ділянкою, де можна побудувати сміттєпереробний завод – за 40 кілометрів від Львова, на території колишнього промислового кар'єру в Миколаївському районі. Але у землі на той момент був орендар, з яким потрібно було домовлятися.

30 червня 2016-го Андрій Садовий пообіцяв побудувати комплекс з перероблення сміття за три роки. Це одна з декількох його провалених обіцянок по темі.

Станом на листопад в області знайшли три земельних ділянки, де потенційно можна було розмістити сміттєпереробний комплекс: Яворівський район (12,8 га, зруйновані гірничохімічною промисловістю землі), ділянка в Новому Роздолі Миколаївського району (15 га), ділянка біля села Брониця Дрогобицького району (3 га). Тодішній голова Львівської ОДА Олег Синютка повідомив, що підготовлена документація для оголошення конкурсу на визначення інвестора.

2017 рік. Сміттєпереробний комплекс запропонувала побудувати французька компанія Egis

Незважаючи на наявність варіантів з розміщенням сміттєпереробного заводу, частину з них відхилили, як і більшість пропозицій інвесторів.

У квітні 2017 року Садовий заявив, що до кінця наступного року буде «пройдений перший етап з будівництва сміттєпереробного заводу».

Також стало відомо, що французька компанія Egis запропонувала Львову побудувати завод на території ТЕЦ-2 (вулиця Пластова, Личаківський район). У ЗМІ вже були припущення, що цю територію можуть використовувати, оскільки в березні «Львівтеплоенерго» замовило у харківського ЗАТ «Важпромавтоматика» розроблення техніко-економічного обґрунтування для будівництва сміттєпереробного комплексу.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий обіцяє побудувати сміттєпереробний завод на вулиці ПластовійСказано 17 вересня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

У червні міськрада дала «Львівтеплоенерго» функції замовника на будівництво сміттєпереробного комплексу. Планувалося, що завод буде переробляти 240 тис. тонн сміття на рік. Орієнтовна вартість проєкту склала 85 млн євро.

Потім як завжди озвучувалися різні терміни початку будівництва. Спочатку Садовий сказав, що будівництво почнуть в 2017 році: «Насправді є сьогодні можливість фінансування з двох міжнародних організацій – це Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк. Є проєктні напрацювання, зроблені на сьогоднішній день, є компанія Egis, яка аналізує весь цей обсяг, який був зроблений. В принципі ми в цьому році плануємо розпочати будівельні роботи для того, щоб оперативно завод побудувати».

Потім терміни початку робіт перенесли на початок 2018 року. «Ми передбачили кошти на початок проєктних і підготовчих робіт з будівництва сучасного сміттєпереробного заводу», – сказав мер в грудні.

2018 рік. Будівництво заводу так і не розпочали

У першій половині року будівництво сміттєпереробного комплексу на вулиці Пластовій не розпочалося, але його анонсували на другу половину 2018-го. У квітні в міськраді повідомили, що після виділення земельної ділянки був оголошений тендер з розроблення проєктної документації для будівництва. Також було оприлюднено детальний план проєкту.

Сміттєпереробний комплекс повинен працювати за механіко-біологічною технологією перероблення твердих побутових відходів. Він буде складатися з двох основних частин. У першій механічній частині будуть розділяти органічні і неорганічні відходи. Органічні відходи будуть відправляти на компостування, а неорганічні – на сортувальну лінію. Друга частина комплексу буде складатися з біологічної обробки відходів.

Завод повинен переробляти 65% відходів Львова, решту 35% будуть ховати на полігоні.

Але, незважаючи на всі обіцянки, будівництво заводу в 2018 році не розпочали.

2019 рік. Підготовка до будівництва сміттєпереробного заводу розпочалася

У квітні 2019 року Міністерство екології підтвердило, що будувати комплекс на вулиці Пластовій безпечно. Єдине – проєкт рекомендували доопрацювати і передбачити на території заводу очисні споруди.

Також на той момент тривав другий етап тендеру на визначення підрядника, претендували на це п'ять компаній.

Андрій Садовий повідомив, що переможець тендеру буде визначений у вересні, і вже в 2019 році почнеться будівництво заводу з перероблення твердих побутових відходів. Воно триватиме два роки. «Гроші є, ділянка є, проєкт є, головне, щоб не було різних провокацій і блокад», – додав мер.

Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і де мають з'явитисяСміттєпереробний завод до 2023 року повинен з'явитися у Львові, до 2022-го – в Хмельницькому.

У листопаді проєкт будівництва пройшов комплексну державну будівельну експертизу і отримав позитивну оцінку. Потужність заводу передбачена у 250 тисяч тонн на рік, тривалість будівництва – 24 місяці, кількість нових робочих місць – 144.

До речі, у Львові були і противники будівництва сміттєпереробного заводу. Група активістів подавала в суд з вимогою визнати протиправними та скасувати висновок Мінекології щодо оцінки впливу на довкілля майбутнього заводу. Але позов не був задоволений у всіх інстанціях.

У грудні Садовий повідомив про початок підготовчих робіт для будівництва. Але серед п'яти компаній, які претендували бути підрядниками, переможця ще не визначили.

2020 рік. Судова тяганина через завод

У минулому році через будівництво сміттєпереробного заводу тривала судова тяганина. У січні Львівський окружний адміністративний суд призупинив рішення виконавчого комітету міськради про затвердження містобудівних умов і обмежень на будівництво сміттєпереробного комплексу. 8 квітня апеляційний суд залишив це рішення чинним, а 22 квітня суд скасував цю постанову.

Після апеляційної скарги суд повернув справу на повторний розгляд до Львівського окружного адміністративного суду.

У жовтні будівництво заводу було розблоковано: суд відмовив активісту в задоволенні позову, де вимагалося заборонити будівництво.

Восени 2020-го, нагадаємо, в Україні відбулися місцеві вибори. Перед виборами Андрій Садовий презентував свою програму «Львів 2024», в якій пообіцяв запустити сміттєпереробний комплекс на вулиці Пластовій у 2023 році.

2021 рік. Підготовчі роботи для будівництва завершені

У березні директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко повідомив, що підготовчі роботи для будівництва сміттєпереробного заводу завершено – ділянка огороджена, повністю очищена, інженерні мережі готові.

«У жовтні завершився нарешті міжнародний тендер на будівництво сміттєпереробного заводу. Ну, і зараз ми очікуємо банк на узгодження підписання контракту. Але тут є ще, знову ж таки, нюанси – на всі ці речі необхідно передбачити фінансування. Тобто дивіться: у нас є кредит Європейського банку реконструкції та розвитку, у нас є грант на будівництво цього сміттєпереробного заводу безповоротний – це 10 млн євро», – розповів Євтушенко.

Тепер залишається чекати реального початку будівництва комплексу. Відзначимо, що за 10 років його обіцяли почати будувати в 2017-му, 2018-му, 2019-му, 2020-му і тепер уже в 2021 році.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки в Україні сміттєвих полігонів і звалищ.

Також ми писали про те, як Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку впровадити сортування і перероблення сміття.

Олександра Худякова, Ірина Левицька, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: