Зеленський підписав закон щодо врегулювання процедури заочного арешту

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення здійснення спеціального досудового розслідування.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення здійснення спеціального досудового розслідування - цей документ потрібен для врегулювання процедури заочного арешту в Україні.

Про це повідомив Офіс президента України.

Згідно із чинним законодавством, для заочного арешту громадянина, який переховується від слідства за межами країни, слід оголосити його у міжнародний розшук, але Інтерпол іноді відмовляє Україні в цьому.

У той же час підписаний главою держави закон розширює перелік підстав для початку спеціального досудового розслідування/провадження і заочного арешту підозрюваного, який ховається від покарання за межами України:

  • якщо підозрюваний оголошений у міжнародний розшук;
  • якщо підозрюваний безпідставно ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді або суду і перебуває на території Росії або на окупованих територіях України.

Документом також передбачено, що в разі, якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з'явився або був доставлений в суд, з цього моменту судовий розгляд триває за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України.

Закон набуде чинності із дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Раніше Зеленський удостоїв понад тисячу українок звання Мати-героїня.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: