Сьогодні відзначають День пам'яті та примирення

Читать на русском
8 травня в Україні і в світі відзначається День пам'яті і примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.
фото з відкритих джерел

У суботу, 8 травня, Україна разом з Європою святкує День пам'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями.

Пам'ятний день 8 травня в Україні встановлений указом президента від 24 березня 2015 року. Таким чином, Україна почала нову традицію святкування 8 та 9 травня разом з європейськими країнами.

Відповідно до указу, мета святкування - гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму.

Як відомо, 7 травня 1945 року було підписано Акт військової капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. На вимогу Кремля, 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (00:43 9 травня з московським), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». За своєю суттю він підтвердив припинення вогню - 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня в 1:01 за московським).

У листопаді 2004 року рішенням 59 сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 і 9 травня були оголошені Днями пам'яті і примирення.

Нагадаємо, 9 травня в Україні відзначатимуть 76-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У коментарі «Слово і діло» політолог і історик Олександр Палій розповів, які наративи дат 8 і 9 травня ближчі українцям.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: