День примирення чи День Перемоги: які наративи ближче до українців

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Україна в День примирення, 8 травня, вшановує пам'ять жертв Другої світової війни. Проте на пострадянському просторі переважно відзначається День Перемоги, 9 травня. У коментарі «Слово і діло» політолог та історик Олександр Палій пояснив, яка дата для українського суспільства актуальніша.

«На мій погляд, це прижилося в українському суспільстві тому, що ніяке інше суспільство не постраждало так від війни, як Україна. Тому саме День пам’яті значно актуальніший для українців, ніж роздмухування перемог», – сказав Палій.

Зеленський відмовився від запрошення Лукашенка приїхати на парад 9 травняПрезидент України Володимир Зеленський відмовився від запрошення президента Білорусі Олександра Лукашенка приїхати на парад 9 травня в Мінськ.

Він зазначив, що все-таки в суспільстві залишається відсоток людей, яким ближча тема 9-го травня.

«Ми розуміємо, що в суспільстві є відсоток проросійських людей, але є також патріотично налаштовані до України люди, які, втім, вважають День Перемоги важливішим», – підкреслив історик.

Експерт додав, що наразі російські наративи довкола Дня перемоги все менше відкликаються в українському суспільстві.

При цьому він нагадав, що кількість загиблих під час Другої світової війни дуже велика. Тому ці історичні події залишаються важливими для української історії, але Україна має виховувати своє бачення, наголосив історик.

«Треба все найкраще брати від Європи й створювати свої наративи», – підсумував Олександр Палій.

Нагадаємо, через карантин цьогоріч масові заходи з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Україні не проводяться.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до голів обласних адміністрацій з проханням індивідуально відзначити кожного ветерана Другої світової війни, який проживає в регіоні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: