Справа Альперіна: суд скасував арешт коштів компанії

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання керівника приватної компанії про скасування арешту грошей.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт грошових коштів ТОВ «Блек Сі Торг», які були заарештовані у межах кримінального провадження про зловживання на митниці, організовані бізнесменом Вадимом Альперіним.

Таке рішення 27 квітня ухвалив слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько, повідомляє «Слово і діло».

До суду надійшло клопотання директора фірми «Блек Сі Торг» Світлани Матвійчук про скасування арешту з 10,3 млн грн, які надійшли на рахунок Київської міської митниці Державної фіскальної служби. Вона вказала, що арешт накладено безпідставно та без належного обґрунтування доцільності. Матвійчук зазначила, що справу розслідують з жовтня 2017 року, проте про підозру у неї так нікому й не повідомили, в тому числі представникам «Блек Сі Торг».

Суддя встановив, що на момент внесення в ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення та під час вирішення питання про арешт майна вказані 10,3 млн грн були відсутні на рахунку Київської міської митниці ДФС. Тому він скасував арешт коштів.

Раніше суд передав в управління Національного агентства з менеджменту та розшуку активів грошові кошти, арештовані у справі Альперіна. Серед них були й гроші фірми «Блек Сі Торг».

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

В листопаді 2020 року слідство стосовно Альперіна та ще декількох осіб завершили.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: