Суд передав в управління АРМА кошти фірм з орбіти Альперіна

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив прохання антикорупційних правоохоронних органів про передачу заарештованих грошей компаній з орбіти одеського бізнесмена.

Суд передав в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів заарештовані кошти низки компаній з орбіти одеського бізнесмена Вадима Альперіна у межах кримінального провадження про можливі зловживання на митницях у Києві.

Таке рішення ухвалив Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Клопотання про передачу подав детектив НАБУ. Зокрема, у Бюро просили передати в управління АРМА 505 млн грн коштів компаній Альперіна: ТОВ «Ланистер»; ТОВ «Плюс-Граніт-Інвест»; ТОВ «Транском БУД»; ТОВ «Аксон Максіма Трейд»; ТОВ «Елара Трейд»; ТОВ «Агроперспектива ЮМТ»; ТОВ «Рейндж ОПТ»; ТОВ «Кріссистемс»; ТОВ «Ількасар»; ТОВ «Блек Сі Торг»; ТОВ «ТК Укрпромторг»; ТОВ «Трейд Оптімо»; ТОВ «Фінсервіс Пром»; ТОВ «Рембудстар»; ТОВ «Плюс-Граніт-Інвест» і ТОВ «Прогрес-Тренд». Вказане клопотання задоволено суддею повністю. Проте пізніше начальник Головного управління Державної казначейської служби України у місті Києві подав заяву про роз'яснення вказаної ухвали, оскільки виконати ухвалу в частині передачі в управління АРМА 91,66 млн грн, яких вже немає на депозитному рахунку митниці. Однак суд не побачив підстав для задоволення заяви.

Як відомо, детективи НАБУ розслідують можливі зловживання на столичних митницях. За даними слідства, в 2016-2017 роках службові особи Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС, Одеського окружного адмінсуду, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, використовували своє службове становище всупереч інтересам служби для сприяння злочинній діяльності з заниження митної вартості імпортованих в Україну товарів низкою юридичних осіб, імовірно пов'язаних з Альперіним.

Детективи встановили, що формально митники відмовляли в прийнятті декларацій із істотно заниженою вартістю товарів і ухвалювали рішення про її коригування, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів. Вказане стало підставою для звернення фірм до Одеського окружного адмінсуду з позовом про скасування цього коригування вартості товарів і повернення їм грошей, внесених на рахунки митників (понад 450 мільйонів гривень). У Бюро також з'ясували, що вказані позови фірмами подавалися не по одному, а одразу десятками для того, щоб потрапити на необхідного суддю. Детектив додав, що суддями цього суду Михайлом Кравченком, Нінель Потоцькою, Олександром Гусевим і Костянтином Єфіменком були задоволені всі позови фірм, пов'язаних з Альперіним.

Нагадаємо, суд зняв арешт з вилученого майна у «справі Альперіна». Також суд дозволив розглядати позов фірми одеського бізнесмена судді, про відвід якої просило НАБУ. Раніше пов'язана з Альперіним фірма програла позов до фіскалів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: