Поради друзів: чого очікувати від візиту Блінкена в Україну

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

В Україну прибув державний секретар США Ентоні Блінкен. Цьому візиту в нашій країні надається велике значення, однак зважаючи на його швидкоплинність, справді важливі рішення наразі можуть бути й не ухвалені. Найімовірніше, українське керівництво отримає важливу інформацію для роздумів перед зустрічами на рівні президентів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув в Україну пізно ввечері 5 травня. Усі його зустрічі з українськими лідерами заплановані на 6 травня. Спочатку Блінкен поговорить із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, потім із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, а потім – з президентом України Володимиром Зеленським. Спільна пресконференція Ентоні Блінкена і Володимира Зеленського запланована на 12:40. На цьому список офіційних зустрічей вичерпується. На кожну з них відведено не більше години. Під час пресконференції Зеленського і Блінкена журналісти, мабуть, дізнаються про перші результати візиту. До слова, через коронавірусні обмеження на пресконференції зможуть бути присутніми щонайбільше 20 журналістів.

Ще одна зустріч із журналістами запланована на 15:50, після чого держсекретар США залишить Київ.

Візиту Блінкена в Україні надають великого значення. Не дарма в Офісі президента до нього посилено готувалися протягом останніх трьох днів, попри тривалі вихідні.

Напередодні візиту заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін перерахував основні очікування від цієї події. За його словами, прибуття Блінкена само по собі розглядається «як надзвичайно потужний сигнал з боку Сполучених Штатів в протидії російській гібридній агресії». «З боку нашого головного союзника в сфері безпеки ми розраховуємо на посилення підтримки нашої країни, як у політичній, так і в оборонній сферах. Ми також розраховуємо на подальшу підтримку Сполученими Штатами курсу реформ і модернізації всіх сфер життєдіяльності, передусім тих, які пов'язані з національною безпекою і обороною», – розповів Енин.

У самому Держдепі США підтвердили «непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям агресії Росії». «Сполучені Штати підтримують зусилля України з досягнення її євроатлантичних прагнень та побудови квітучого, безпечного і демократичного майбутнього для всіх українців», – йдеться в заяві Держдепартаменту. У США ще раз наголосили, що Крим і Донбас – це Україна.

З попередніх заяв абсолютно очевидно, що тема безпеки, протидії російській агресії, безумовно, посідатиме важливе місце під час переговорів Блінкена з усіма керівниками нашої країни. Ще одна тема – це внутрішньоукраїнські реформи. Ймовірно, сторони поспілкуються про євроатлантичні перспективи України. Нагадаємо, що Володимир Зеленський вимагав визначеності з цього приводу в гарячі дні квітня, коли Росія активно стягувала війська до українських кордонів.

Однак швидкоплинність переговорів, та й самого візиту, не дозволяє розраховувати на ухвалення якихось важливих рішень. Найімовірніше, Блінкен прибув для того, щоб вислухати українських партнерів, а також передати їм позицію США з тих чи інших питань, що цікавлять українське керівництво. Можливо, це буде не просто позиція, а й будь-які рекомендації, а також умови, які Україна має виконати.

У будь-якому разі, нинішній візит Ентоні Блінкена – це підготовка до зустрічей на ще більш високому рівні – між президентами США Джо Байденом і РФ – Володимиром Путіним, а також між Байденом і Володимиром Зеленським. Основні рішення будуть ухвалені тоді, проте куди вітер віє, може виявитися зрозуміло уже зараз.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: