Поголовна вакцинація і лікування хворих на коронавірус обійдуться бюджету в рівну суму – експерт

Читать на русском
На сьогодні урядом заплановано виділити 10 млрд грн на лікування українців від коронавірусу, проте в НСЗУ впевнені - цього мало
Ілюстративне фотоФото ТСН

Для лікування пацієнтів від COVID-19 і для вакцинації від коронавірусу 20 млн українців, які входять в зону ризику, потрібні аналогічні суми, що становлять приблизно 15 млрд грн.

Про це заявив Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

На сьогодні урядом заплановано виділити 10 млрд грн на лікування українців від коронавірусу, але водночас в Національній службі здоров'я вважають, що закладеної суми недостатньо.

Ризик або ефективність: чи можна вакцинуватися від коронавірусу різними препаратамиНаскільки безпечно та ефективно щепити людей різними вакцинами, читайте в матеріалі Слово і діло.

«Фактично виходить, що 10-15 млрд гривень – це ті ж гроші, які ми витрачаємо на лікування. Якщо ми порівнюємо ці дві цифри, то легко зробити висновок, що краще вакцинувати, а не лікувати», — пояснив Вишлінський.

Також експерт порівняв необхідну суму для вакцинації з іншими економічними показниками. Зокрема, було згадано, що у 2020 році ВВП України становив 4 трлн гривень, з яких країна недоотримала 7% через падіння економіки. Він акцентував, що 7% — це 280 млрд грн.

«Якби ми повторили масштаби обмежень весни 2020 року, ми знову втратили б 280 млрд гривень. Це у двадцять разів більше, ніж коштує вакцинація всього населення України або лікування тих, хто потрапив до лікарні», – зазначив він.

Як повідомлялося, в Україні протягом 29 квітня щеплення від коронавірусу отримали 73 376 осіб. Всього 702 440 осіб щеплено з початку кампанії вакцинації. Дві дози отримали тільки 130 осіб.

При цьому за минулу добу коронавірус в Україні виявили у 10 072 осіб.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: