Мінфін готує механізм для запобігання проблем із виплатами Держказначейства наприкінці року

Читать на русском
У Мінфіні готують механізм, щоб знизити навантаження на держбюджет наприкінці року і запобігти проблемі з виплатами Держказначейства.
Слово і діло

Грудень є складним місяцем з точки зору навантаження на державний бюджет. Тому Міністерство фінансів хоче розробити механізм, щоб запобігти проблемі з виплатами Держказначейства наприкінці року.

В інтерв'ю «Слово і діло» про це заявив голова Мінфіну Сергій Марченко.

«Є такий період, як грудень місяць, в який традиційно всі намагаються фінансувати капітальні витрати. Але це не означає, що ми можемо в цей період різко збільшити дохідну частину або десь запозичити. Тому традиційно грудень є складним місяцем», – розповів Марченко.

«Зараз ми хочемо зробити механізм, який би передбачав, що, якщо ви в жовтні-листопаді не провели витрати попереднього періоду часу, у Міністерства фінансів буде можливість не відкривати вам асигнування на наступні періоди, щоб ви не створювали тиск на бюджет до кінця року. Ми зараз над цим думаємо», – додав він.

Дефіцит бюджету: коли Держказначейство припиняло фінансування незахищених видатківДержказначейство припиняло фінансування незахищених видатків бюджету в 2008-2009, 2013-му і в 2019 роках.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Державна казначейська служба призупинила виплати всіх незахищених видатків бюджету. «Основна проблема була в дефіциті бюджету, його фінансуванні. Відсутність траншу з боку МВФ, відсутність фінансування з боку Світового банку, призвели до пошуку інших альтернативних джерел запозичень. Це вплинуло звичайним чином на ліквідність казначейського рахунку. Але ми ситуацію контролювали: у нас було повне розуміння, як ми це забезпечимо», – пояснив міністр.

Все стабілізувалося, як сказав Марченко, після отримання 600 млн євро макрофінансової допомоги та розміщення євробондів. «Частково у нас була економія з обслуговування боргу, тому що ми досить ефективно управляли боргом. Загалом минулий рік ми завершили дефіцитом 5,2% ВВП, а планували – 7,5%. Умовно кажучи, десь на 80 млрд ми менше запозичили, і зменшили дефіцит бюджету», – зазначив глава Мінфіну.

Коли ще Держказначейство припиняло фінансування незахищених видатків, можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: