Рада Європи проаналізувала дотримання прав журналістів в Україні та світі

Читать на русском
Як порушують права журналістів у світі - в Україні, Франції, Польщі та Туреччині зафіксовано більше залякувань. У Росії, Італії, Великій Британії  більше випадків фізичних нападів.
Ілюстративне фото.

Свобода преси в Україні та в світі зазнала багатьох викликів у 2020 році. Про це йдеться у спеціальному звіті платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів.

«Повідомлення щодо України стосуються випадків, коли за журналістами або іншими представниками ЗМІ приховано стежили, прослуховували їхній телефон або допитували. В одному з випадків судді незаконно намагалися отримати доступ до телефона журналіста», – йдеться у звіті платформи Ради Європи.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський запевнив, що замовники нападу на Катерину Гандзюк понесуть покаранняСказано 4 листопада 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Крім того, українські журналісти стикалися з порушенням їхніх професійних прав через висвітлення дотичних до пандемії COVID-19 питань.

Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів також відзначила, що в Україні, Франції, Польщі та Туреччині зафіксовано більше випадків залякувань. Натомість у Росії, Італії, Великій Британії частіше відзначалися випадки фізичних нападів на представників ЗМІ.

Загалом на платформі Ради Європи було опубліковано 201 повідомлення про порушення в галузі свободи медіа. І це рекордна кількість, починаючи з 2015 року, йдеться в звіті. Із цієї кількості 52 випадки стосуються фізичних атак, а 70 – погроз та залякувань.

Нагадаємо, у НСЖУ розповіли про напади на журналістів з початку року.

Також ми писали, що в Україні зафіксували 30 випадків переслідувань активістів від початку року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: