Радник Зеленського прокоментував умови відбору до наглядових рад держкомпаній

Читать на русском
Радник президента зазначив, що одним з найважливіших показників ефективності будь-якої компанії є її фінансові результати.

Підвищення ефективності державних підприємств є головною метою реформи корпоративного управління в Україні.

Про це заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко, прокоментувавши ситуацію навколо реформи корпоративного управління державних підприємств, пише Інтерфакс-Україна.

«На жаль, дискусія щодо реформи корпоративного управління в Україні часто спрощується і зводиться або до заробітних плат, або до імен, або до складу членів наглядової ради. Це не тільки неправильно, але й згубно з точки зору розвитку компаній. Корпоративне управління - це, перш за все, про ефективність діяльності компаній. Всі інші питання другорядні», - сказав Устенко

Радник президента зазначив, що одним із найважливіших показників ефективності будь-якої компанії є її фінансові результати.

Звільнення Коболєва: що кажуть експерти про зміну кадрів у «Нафтогазі»Як експерти оцінюють звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії Нафтогаз України, читайте в матеріалі Слово і діло.

«Зрозуміло, що збитки - це завжди болісно для акціонерів компанії, включаючи державу, як акціонера. Тому відбір до наглядових рад державних компаній має бути не тільки прозорим, але й формалізованим з точки зору чітко визначених критеріїв. Але - абсолютно точно - на чолі цих критеріїв не може бути наявність певного громадянства або інші подібні критерії. Досвід і освіта - важливі, але це вже давно не ті параметри, які є тільки у якоїсь групи фахівців», - переконаний Устенко.

Він додав, що поки що недоцільно відмовлятися від наглядових рад, ввівши пряме управління Кабміну.

«Можливості розширення обов'язків Кабміну обмежені, а наглядові ради - та ще й за такі гроші - можна змусити показувати чудеса ефективності. Саме тому, Кабінет міністрів зобов'язаний робити вольові кроки та відповідати за ухвалення рішень наглядової ради», - сказав радник глави держави.

Він підкреслив, що державні гіганти, котрі належать українським платникам податків, зобов'язані не лише досягати поставлених перед ними показників ефективності, а й займати проактивну позицію в розвитку компаній.

«Це умова ефективного розвитку і «Укрзалізниці», і НАК «Нафтогаз», і «Енергоатому», і багатьох інших природних монополій», - сказав Устенко.

Нагадаємо, сьогодні Юрій Вітренко офіційно став главою «Нафтогазу».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: