Відведення військ: чому Росія досі дислокує свою армію поблизу українського кордону

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

23 квітня Росія пообіцяла розпочати відведення своїх військ від українських кордонів. Однак у Державній прикордонній службі зазначають, що наразі виведення військ фіксують лише в окупованому Криму. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому РФ досі тримає своїх військових біля східного кордону України і чи розпочнеться повноцінне виведення військ.

За словами глави Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки, наразі у військових таборах біля Воронежа та міста Богучар у Воронезькій області залишається скупчення сил і техніки РФ. Однак військовий експерт Олег Жданов наголошує, що голова ДПС не має права робити таких офіційних заяв, оскільки це не входить до його функціональних обов’язків. Це прерогатива силового блоку.

«Такі заяви уповноважені робити президент, його речник, міністр оборони або шеф розвідки з дозволу президента. А через такі висловлювання непрофільних посадових осіб суспільство зайвий раз смикається, читаючи новини про війська біля кордону», ‒ зазначив Жданов.

Що зараз відбувається на кордоні України й РФ

За словами експерта, на східні кордони України російські війська і не приходили з глибини РФ.

«Річ у тім, що ті частини, зокрема 20 і 22 польові армії, що розташувалися у пунктах постійної дислокації, просто були приведені у повну бойову готовність і виведені в райони зосередження, а потім деякі з цих частин повернулися в пункти постійної дислокації, а інші пішли на полігон для проведення тактико-спеціальних навчань. Тому їх ніхто не збирається звідти виводити», ‒ вважає Жданов.

Експерт пояснив, що війська РФ перебувають біля своїх зимових квартир і після закінчення навчань за окремим розпорядженням їх повернуть у пункти постійної дислокації. Тобто це «нормально», що наразі не спостерігається відведення сил з польових таборів у Воронезькій області.

«Треба розуміти, що нам намалювали картинку загрози. 20-та загальновійськова армія, яка розташована уздовж нашого кордону від Харкова і до Луганська вона ж завжди існувала. Її чисельність ми оцінюємо у 40 тис. військовослужбовців у складі трьох бригад, які зараз реформуються у дивізії, тому ми бачимо збільшення кількості техніки», ‒ зазначив Жданов.

Він додав, що раніше цю армію просто не помічали через відсутність військової активності.

«А тільки-но почалася планова перевірка бойової готовності, то на фоні війни це стало «несподіванкою» для суспільства. А керівництво країни не захотіло цього роз'яснити. Хоча по суті ці частини просто піднялись по тривозі і вийшли на полігони, тоді люди злякалися від кількості військ», ‒ додав експерт.

Забуті військові бази РФ на кордоні з Україною

Військовий експерт нагадав, що у 2015 році Росія розпочала будівництво двох військових баз: одну в Бєлгородській області, а інші ‒ у Воронезькій навпроти кордонів України, а тепер ці бази добудували і зараз їх заповнюють технікою на випадок війни.

«Потенційно вони становлять загрозу, оскільки за документами, що визначають зовнішню військову політику, ми вважаємо Росію противником. Однак вірогідність вторгнення вкрай низька: для цього їм потрібно мінімум п’ять чи сім військових бригад, а зараз там перебуває тільки три. Цих ресурсів замало», ‒ вважає експерт.

Приведення у бойову готовність ЗСУ

За словами Олега Жданова, попри всю істерію довкола вторгнення треба розуміти ‒ у ЗСУ жодна частина не було приведена у повну бойову готовність, нікого не вивели на полігони і нікого не передислокували у бік східного кордону України.

«Це означає, що політичне керівництво країни знало реальний стан речей, але все одно нагнітало обстановку і створювало факт паніки серед населення, маючи свою політичну мету», ‒ підсумував експерт.

Раніше Олег Жданов пояснював, яким чином світ вплинув на рішення Росії відвести війська і чи отримала РФ те, на що сподівалась. Також ми описували реакцію світової спільноти на стягування військ до кордону з Україною.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: