На Донбасі бойовики активніше блокують роботу місії ОБСЄ – Генштаб

Читать на русском
З 20 березня місія ОБСЄ зафіксувала нові тенденції обмеження її роботи на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

На Донбасі окупаційні війська почали активніше блокувати роботу СММ ОБСЄ - зокрема, бойовики вимагають проведення обшуків автомобілів та причепів патрулів місії, а також здійснюють глушіння й обстріли безпілотників.

Про це повідомляє пресслужба Генерального штабу Збройних сил України в Facebook.

З 20 березня місія ОБСЄ зафіксувала нові тенденції обмеження її роботи на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

«До них відносяться вимоги збройних формувань РФ щодо обшуку причепів і автомобілів СММ і як наслідок, відмова у подальшому пересуванні патрулів в разі відмови догляду. Такі обмеження не лише порушують дипломатичні протоколи, але й безпосередньо впливають на виконання покладених на СММ обов'язків», - йдеться в повідомленні.

Так, за другий тиждень квітня свободу пересування місії ОБСЄ бойовики обмежили 15 разів, 13 із яких - у Донецькій та 2 два - у Луганській областях. Крім того, місія ОБСЄ зафіксувала збільшення випадків перешкоджання моніторингу лінії розмежування і прилеглих територій за допомогою безпілотників.

«Глушіння БПЛА СММ протягом тижня відбулося 59 разів, це в два з половиною рази більше в порівнянні із 24 випадками протягом попереднього тижня. Відсоток польотів БПЛА СММ, які зазнали перешкод сигналу, збільшився із 16 відсотків у лютому до 28 відсотків в березні і 58 відсотків у квітні», - йдеться в повідомленні.

Занепокоєння спостерігачів викликає те, що 85% випадків глушіння сигналу GPS по Донецькій області поблизу населених пунктів Степанівка, Веселе, Спартак, Петровське, Ясинувата, Докучаєвськ і поруч із Красногорівкою.

За даними СММ ОБСЄ, постійно фіксується ще один спосіб перешкоджання моніторингу - обстріли безпілотників із різних видів стрілецької зброї.

«Минулого тижня патрулі СММ зафіксували 10 таких випадків, порівняно з одним таким інцидентом за попередній місяць», - йдеться в повідомленні.

Раніше в ТКГ оцінили ймовірність обміну полоненими найближчим часом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: