Декларації членів Кабміну: як за рік змінилися доходи міністрів

Читать на русском

До електронного реєстру політики уже подали більше 790 тисяч щорічних декларацій, серед них і весь склад Кабінету міністрів. «Слово і діло» проаналізувало декларацію кожного урядовця і пропонує подивитися, як змінилися їх доходи у порівнянні з 2019 роком.

Скільки за рік заробили міністри чинного уряду та наскільки їхні доходи відрізняються від декларацій 2019 року  ‒ інфографіка Слово і діло.
Рейтинг найбагатших міністрів 2020Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В. о. міністра енергетики Юрій Вітренко у 2020 році задекларував на 265 млн грн більше доходу, аніж роком раніше. Загалом впродовж року чиновник заробив 372,7 млн грн.

На другому місці за рівнем доходів віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Хоч він і заробив торік на 10 млн грн менше, ніж у 2019-му, але це не посунуло його з другої позиції у рейтингу. За рік чиновник задекларував 52 млн грн.

Трійку лідерів замикає міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Попри те, що в Ігоря Петрашка за рік доходи зменшились на чотири млн грн, однак він задекларував 48 млн грн.

На четвертому місці опинився міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який також втратив у доходах майже 9 млн грн і загалом задекларував 34,5 млн грн.

Далі у рейтингу міністр захисту довкілля та природних ресурсів. Роман Абрамовський зміг примножити свої статки на 2,1 млн грн, тому за рік прозвітував про доходи у розмірі 34,2 млн грн.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов заробив на 500 тис. грн більше, зараз його дохід становить 22,7 млн грн. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов втратив у доходах понад 3,6 млн грн та задекларував 19,7 млн грн.

Найдосвідченіший міністр кількох скликань Арсен Аваков втратив у доходах мільйон гривень та задекларував 13,5 млн грн. Міністр інфраструктури Владислав Криклій отримав на 700 тис. більше доходів та задекларував 10,6 млн грн. Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров втратив понад 7,5 млн грн доходів порівняно з 2019 роком. Загалом урядовець заробив 5,5 млн грн.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заробила на 2,4 млн більше та задекларувала 5,2 млн грн. Аж на 13 місці опинився Денис Шмигаль. Прем'єр-міністр за рік також втратив у доходах та прозвітував тільки про отримання 4,8 млн грн за рік. А от віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський додав у статках і зараз декларує 4 млн грн доходів. П'ятнадцятку закриває міністр оборони Андрій Таран. За рік він збагатився на 2,6 млн грн, отримавши 3,8 млн грн доходу.

Міністр КМУ Олег Немчінов також втратив у доходах і задекларував 3,2 млн грн. А от багатостраждальний у своєму призначенні міністр освіти і науки Сергій Шкарлет за рік заробив на понад мільйон гривень більше і загалом прозвітував про 2,5 млн грн доходу.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба практично удвічі зменшив свій прибуток, задекларувавши всього два млн грн.

Цікава ситуація склалася у міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка. У 2019 році він задекларував 200 тис. грн доходу, а уже через рік цей показник зріс на 1,7 млн грн та становить 1,9 млн грн.

Топ-20 закриває Міністр юстиції Денис Малюська, який за рік втратив понад половину доходу та задекларував усього 1,7 млн грн прибутку за 2020 рік. Далі у рейтингу Марія Лазебна, міністр соціальної політики збільшила статки на 1,3 млн грн, задекларувавши 1,6 млн грн. А от віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина звітує про дохід у розмірі 1,6 млн грн.

Глава Міністерства фінансів задекларував найменший дохід. Сергій Марченко у 2019 році заробив 300 тис. грн, а у 2020-му ‒ 600 тис. грн.

Нагадаємо, Володимир Зеленський також оприлюднив свою електронну декларацію за 2020 рік. Порівняно з 2019-м у президента поменшало об'єктів нерухомості, але зросли доходи. Тоді як у членів його родини дохід навпаки скоротився. «Слово і діло» вивчило, як за рік змінився майновий стан Зеленського та його сім'ї.

А от п’ятий президент Петро Порошенко у 2020 році отримав 222 мільйони гривень доходів, з них — понад пів мільйона заробив у парламенті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: