Британський штам коронавірусу вражає переважно чоловіків – експерт

Читать на русском
При британському штамі пік хвороби розвивається значно пізніше і проходить куди важче, а летальність серед чоловіків і вагітних жінок зросла
Ілюстративне фотоGloballookpress

Так званий «британський» штам коронавірусу вражає виключно молодих і здорових людей, віком у 20-40 років, переважно чоловіків, високий ризик тяжкого перебігу хвороби також у вагітних жінок.

Про це розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Сергій Дубров під час пресконференція з коронавірусу, повідомляє «Укрінформ».

Віктор ЛяшкоМіністр охорони здоров'я України
Ляшко обіцяє запустити дослідження на наявність антитіл до коронавірусу, як тільки ВООЗ його погодитьСказано 7 липня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

«В цілому, якщо порівняти той штам, який умовно називають «уханьский», і англійський, який в більшості випадків спостерігається в українців, є відмінності. І про це говорять практично вже всі лікарі. У чому полягають відмінності з клінічної точки зору - більше молодих хворих. Досить багато молодих пацієнтів фізично здорових, і в основному це чоловіки (принаймні в тому відділенні, де я працюю) у віці 27-44 роки без супутньої патології або практично без неї, мають важкий або критичний перебіг захворювання», - розповів Дубров.

За словами професора, різко змінився перебіг хвороби у вагітних жінок.

«Коли ми мали справу з уханьським штамом, то на кінець грудня серед 1633 вагітних померло 5. Тобто летальність становила 0,03% - набагато менше, ніж у загальній популяції людей. І ось тільки за вчорашній день два регіони дзвонили, консультувалися щодо критичного перебігу у вагітних в третьому триместрі вагітності. Вирішувалося питання переведення на штучну вентиляцію легенів і в одній області, і в іншій. Я дивлюся, що у вагітних важкий перебіг також, швидше за все, пов'язано з інфікуванням новим вірусом. Він набагато важчий, у порівнянні з уханьським, коли ми, умовно кажучи, взагалі не мали з вагітними проблем. У переважної більшості вагітних перебіг був легким», - сказав лікар.

Рівень захворюваності на COVID зростатиме до 15 квітня – СтепановВ Україні напружена ситуація з коронавірусом буде зберігатися ще як мінімум 10 днів – до 15 квітня.

Також, підкреслив лікар, при «британському» штамі пік хвороби розвивається значно пізніше і проходить куди важче.

«Що хотілося б додати з власних спостережень: якщо при варіанті інфікування уханьским штамом пік або ризик критичного перебігу розвивався на 8-13 добу, то зараз я бачу, що навіть на третьому тижні, і в кінці третього тижня, коли пацієнти виписуються на амбулаторне лікування або переводяться з інтенсивної терапії, ми знову маємо піке, знову з вираженою цитокіновою відповіддю і важким рецидивом, важким перебігом самого захворювання», - сказав Дубров.

Нагадаємо, у двох областях України лабораторно підтвердили «південноафриканський» штам коронавірусу, при цьому «британський» штам виявили у всіх областях.

«Британський» штам коронавірусу наразі швидко поширюється по Україні та є більш заразним. Через мутації фіксуються високі показники смертності від коронавірусу і стрибок захворюваності.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: