Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр охорони здоров'я України

Ляшко обіцяє запустити дослідження на наявність антитіл до коронавірусу, як тільки ВООЗ його погодить

7 липня 2020 року головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що запустить дослідження на наявність антитіл до коронавірусу. "Як тільки всесвітня організація охорони здоров'я погодить – ми запустимо на країну таке ретроспективне дослідження, яке покаже наявність імунітету серед людей. Це буде вибірка, вибірково. Люди на знатимуть, що вони потрапили. Ми будемо до них телефонувати і просити здати кров для того, щоб ми провели дослідження на наявність антитіл", – сказав Віктор Ляшко (відео 26:17).
Виконано
Сказано 7 липня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?t=1577&v=DqY2kWBf1jM&feature=youtu.be
  • https://www.who.int/ru/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---28-september-2020
  • Лист МОЗ
  • Лист МОЗ
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/09/15/novyna/polityka/intervyu-hlavy-moz-viktora-lyashka-buty-vakcynovanym-prestyzhno-kruto

Результат

Наприкінці вересня 2020 року стало відомо, що ВООЗ внесла перший якісний діагностичний експрес-тест на антиген COVID-19 в перелік виробів медичного призначення, схваленого для закупівлі в умовах надзвичайної ситуації.

У інтерв'ю редакції «Слово і діло» від вересня 2021 року відповідаючи на запитання про виконання цієї обіцянки міністр охорони здоров'я заявив: «Ми вже зробили. Вони (громадяни – ред.) не знають, як вони потрапили у вибірку, бо вибірку проводила група соціологів Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка та Центру соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка, а далі вже дослідження проводили медики. Тобто, відбирали кров на дослідження, проводили анкетування, потім ця кров передавалась на лабораторії, лабораторії тестували всі зразки на одних тест-системах. І ми маємо результат. Тобто, зараз проміжні звіти ми маємо, і вже їх оформлюють у заключний звіт, з урахуванням розбивки – скільки жінок, скільки чоловіків, який вік…». Незабаром слід очікувати і звіт за результатами цього дослідження.

Враховуючи такі роз'яснення та не піддаючи сумнівам факт проведення обіцяного дослідження, обіцянці присвоєно статус «виконано».