НАБУ розслідує можливу розтрату коштів на програмі «Електронна столиця»

Читать на русском
У Національному бюро досліджують факти можливої розтрати коштів столичного комунального підприємства у змові з приватними компаніями.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кримінальне провадження за фактом можливої розтрати коштів на реалізації комплексної міської цільової програми з протидії загрозам у місті Києві «Електронна столиця».

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

У справі досліджують факти можливої розтрати коштів службовими особами комунального підприємства «Інформатика» Київської міської ради за попередньою змовою з приватними компаніями ТОВ «Інтелекшуал Констракшн», ТОВ «Новітні цифрові технології», ТОВ «Основи безпеки», ТОВ «Каргон» Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України (НДЦСЕ) та іншими особами.

«Електронна столиця»: що заплановано в рамках програми на 2019 — 2022 рокиНа програму Електронна столиця в 2019-2022 роки може піти понад 7 млрд грн. Дивимося, що заплановано зробити.

Зокрема, детективи встановили, що один із тендерів, проведений КП «Інформатика», був скасований, хоча там визначили переможцем ТОВ «Інтелекшуал Констракшн» із сумою 45 млн грн. Після цього підприємство вже оголосило переговорну процедуру закупівлі по аналогічному предмету у ТОВ «Інтелекшуал Констракшн» за 120 млн грн, тобто вартість предмету закупівлі безпідставно зросла. При цьому підставою застосування КП «Інформатика» переговорної процедури закупівлі послугувало консультативне повідомлення судових експертів НДЦСЕ, яким було надано висновок про відсутність конкуренції на ринку.

Також КП «Інформатика» провело ще низку тендерів приблизно на 150 млн грн, які потім оскаржили в Антимонопольному комітеті України. АМКУ задовольнив низку скаргу, а КП «Інформатика», своєю чергою, скасувало всі тендери і потім провело переговорну процедуру з тим таки ТОВ «Інтелекшуал Констракшн» на 120 млн грн. Підставою для проведення цих переговорів вказали консультативне повідомлення судових експертів НДЦСЕ.

Окремо деякі збитки від цих тендерів вже встановлено аудитом Державної аудиторської служби. Однак, строки розслідування справи завершуються, а тому детектив просив їх продовжити. Суддя частково клопотання задовольнив і продовжив розслідування до 6 квітня.

Нагадаємо, аудит встановив неефективне використання 254 млн грн на реалізації програми «Електронна столиця». «Слово і діло» також з'ясувало, що заплановано в рамках цієї програми на 2019-2022 роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: