Хто з українських політиків та чиновників володіє майном в анексованому Криму

Читать на русском

20 березня 2021 року набув чинності указ президента Росії Володимира Путіна, який забороняє іноземцям мати землю у Криму. Зважаючи на злочинну анексію півострова, такими іноземцями на власній же території стали українці. Ще у квітні минулого року понад 11 тис. українських сімей мали ділянки у Криму, однак цей указ змусив їх продати землю за неринковою ціною, аби її за безцінь не забрав суд. Однак декому і досі вдається зберігати територію у своїй власності. Аналітики «Слово і діло» проаналізували декларації українських чиновників та дізналися, хто з них і досі володіє майном на півострові.

Хто з українських чиновників досі володіє майном в анексованому Криму, читайте на сайті Слово і діло.
Кримське майно політиків і чиновниківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перше місце у цьому списку за своє статусністю займає поки ще чинний глава Конституційного суду України Олександр Тупицький. Цікавим є те, що земельну ділянку у селищі Кореїз він придбав уже в 2018 році, чим де-факто визнав юрисдикцію Росії у Криму, оскільки оформив договір за законами РФ.

Крім того, Тупицький ще до окупації Криму придбав собі маєток та землю неподалік Ялти. У своїй декларації за 2020 рік суддя вказує, що досі він власник.

А от ексдепутат від Опозиційного блоку Євген Балицький навіть не приховує, що часто їздить у Крим. Крім того, він задекларував на дружину нежитлове приміщення у Севастополі, яке виявилось апартаментами в готельному комплексі «Аквамарин», а у свою власність вписав зупинковий комплекс, який був придбаний 9 березня 2017 року.

Земельну ділянку на свою дружину також зареєстрував директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник. Ділянку у Севастополі подружжя придбало у липні 2013 року і володіє нею досі.

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Снавер Сейтхалілєв володіє у Сімферополі, Гурзуфі та Родниковому трьома земельними ділянками. Також політик має право на користування житловим будинком у Шевченковому та будував власний дім у Сімферополі.

Народний депутат від Опозиційної платформи За життя Віктор Медведчук володіє у Ялті земельною ділянкою, житловим та нежитловим будинком з прибудинковими спорудами. Усе майно опозиційний політик декларує на свою дружину.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та його дружина мають у Сімферополі по одній квартирі. Крім того, пані Сафінар володіє у Бахчисараї житловим будинком та земельною ділянкою.

Перша леді України Олена Зеленська також у 2013 році стала власницею квартири у Ялті та паркомісця біля неї. А от уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова має у власності дві квартири у Сімферополі та Севастополі, а також п’ять об’єктів нежитлової нерухомості.

Нардеп від фракції «Батьківщина» Сергій Тарута має дві квартири в Алушті та Ялті, а от дві земельні ділянки, які раніше були записані на доньок, зникли з його декларації.

Позафракційний депутат Дмитро Шенцев у Кореїзі досі володіє двома квартирами. А народна депутатка VIII скликання Тетяна Чорновол мала у Судаку дві земельні ділянки, але одна з них, що була у власності батька, зникла з декларації.

Народний депутат VII-VIII скликань Микола Паламарчук ще з 2002 року володіє квартирою у Сімферополі на 162 кв. м, а от генерал СБУ Владислав Бухарєв придбав собі у Ялті квартиру, паркомісце та нежитлове приміщення. В Алушті колишній розвідувальник володіє земельною ділянкою, усе майно було придбано до анексії Криму.

Народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Ахтем Чийгоз має у Бахчисараї квартиру, а його дружина житловий будинок та дві земельні ділянки. Тим часом нардеп від фракції «Батьківщина» Іван Кириленко на себе декларує у Ялті житловий будинок, а на дружину - земельну ділянку.

А от українська легкоатлетка та депутатка від президентської партії Ольга Саладуха задекларувала квартиру в Алупці, яку її чоловік придбав у 2018 році.

Народний депутат VIII скликання Вадим Денисенко володіє у селі Громове двома земельними ділянками та одним житловим будинком, а позафракційний нардеп Муса Магомедов записав на дружину квартиру у Ялті.

Член депутатської групи «Довіра» Микола Кучер ще у 2013 році придбав в Алушті квартиру площею 112 кв. м. Майно у Криму має і Андрій Лопушанський від партії «Європейська солідарність». Він декларує технічне приміщення та секції, які він придбав у 2007 році.

Тим часом представник партії «Опозиційна платформа - За життя» Віталій Борт разом з дружиною задекларував у Криму чимало майна: п’ять нежитлових приміщень та дві секції. Його однопартієць Олександр Лукашев також задекларував одне нежитлове приміщення у Відрадному, а от Микола Скорик від ОПЗЖ володіє у Ялті земельною ділянкою майже на тисячу метрів квадратних.

Представниця «Слуги народу» Єлизавета Богуцька та її чоловік Олесь мають у Сімферополі дві квартири, а також житловий будинок у Лозовому та квартиру у Мирному.

А закриває список з українських чиновників, що володіють майном у Криму, глава Нацбанку Кирило Шевченко. На його дружину записана земельна ділянка у Феодосії, яка була придбана у 2008 році.

Нагадаємо, аналітики «Слово і діло» також проаналізували декларації усього складу Кабміну. Як за рік змінилися статки міністрів - на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: