ВАКС скасував арешт будинку співмешканки Януковича

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання адвоката власниці майна про скасування арешту житлового будинку.
Віктор Янукович

Вищий антикорупційний суд скасував арешт житлового будинку особи, яка, за даними Служби безпеки України, була співмешканкою колишнього президента Віктора Януковича.

Таке рішення 26 березня ухвалила слідча суддя ВАКС Віра Михайленко, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні, ще 13 лютого 2015 року Печерський районний суд міста Києва наклав арешт на житловий будинок загальною площею 416,9 квадратних метри особи, яка нібито була співмешканкою Януковича. За даними Судового репортеру, йдеться про Любов Полєжай та її будинок на вулиці Святославській у селі Нові Петрівці під Києвом. Вказане житло розташоване поблизу колишньої резиденції Януковича Межигір'я.

Арешт на цей будинок наклали виключно за інформацією СБУ, що Полєжай є співмешканкою Януковича, а її будинок міг фактично належати саме експрезиденту, або могло бути придбано за грошові кошти останнього, а так само за кошти, отримані від злочинної діяльності підозрюваного. Однак суддя ВАКС Михайленко зазначила, що в ухвалі Печерського суду не вбачається встановлення належності майна саме Януковичу, а також під час накладення арешту судом не досліджувалися вказані факти від СБУ. Тому, на думку судді, арешт на нерухоме майно був накладений необґрунтовано.

Як відомо, слідчий суддя ВАКС відмовив НАБУ і САП у заочному арешті Януковича. У суді пояснили, що президент-втікач набув статусу підозрюваного. Також там встановили, що Януковича оголосили в міжнародний розшук, однак детектив не вніс ці дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і тому в заочному арешті відмовили. Пізніше апеляційна палата ВАКС також відмовилася заочно заарештувати Януковича.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я». У межах цієї справи заочно повідомили про підозру президенту-втікачу Януковичу. Пізніше після втрати функції слідства Генпрокуратурою вказану справу передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП.

Нагадаємо, за версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння Межигір'ям. Його батько Віктор, будучі у 2007 році на посаді прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти державним майном в особливо великих розмірах. Також сина Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: