Справа ПриватБанку: ВАКС не заарештував вилучені на обшуках гроші

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвокатів в інтересах власників майна на неповернення вилученого.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро повернути вилучену готівку під час обшуків у справі про розтрату коштів ПриватБанку напередодні його націоналізації.

Такі рішення 18 березня ухвалила слідча суддя ВАКС Ольга Саландяк, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенням, 23 лютого детективи НАБУ провели низку обшуків в житлових приміщеннях нібито причетних осіб. Під час слідчих дій детективи вилучили 67 143 долари, 6065 євро, 100 фунтів стерлінгів і 76 600 грн в однієї особи, а також 70 тисяч доларів в іншої. На вказані гроші слідчий суддя ВАКС відмовився накласти арешт, а тому ця готівка вважається тимчасово вилученим майном.

Тому власники грошей подали скаргу на бездіяльність НАБУ, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого під час обшуку майна. Вивчивши скарги, суддя скарги задовольнили і зобов'язали НАБУ повернути вилучену готівку.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру трьом особам у розтраті 8,2 млрд грн. Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A. Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління ПБ Людмила Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПБ Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПБ і надання вигляду законності цій схемі колишній топ-менеджмент банку підробив банківські документи і провів фіктивне кредитування пов'язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Нагадаємо, НАБУ також повідомило про підозру ще трьом екстопменеджерам ПриватБанку у розтраті майже 137 млн грн. У цій справі заарештували ексзаступника голови правління ПБ Володимира Яценка. Пізніше він вийшов із СІЗО під заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: