«Добробат» Семенченка: чому колишній командир потрапив під приціл СБУ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Співробітники СБУ припинили діяльність незаконного збройного формування. За версією слідства, його діяльність була спрямована на скоєння тяжких злочинів, зокрема й проти національної безпеки. Організаторами цього формування, на думку правоохоронців, були народний депутат попереднього скликання Семен Семенченко, а також Євген Шевченко, відомий як «позаштатний агент НАБУ». Втім, історія з викриттям ПВК «Семенченка», вочевидь, виходить за рамки спецоперації із ліквідації незаконного збройного формування.

За даними СБУ, до складу «приватної військової компанії», можливими організаторами якої були названі Семенченко та Шевченко, входили понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій. Підготовка учасників ПВК велася на спеціально облаштованій базі в Київській області. Організатори (за даними СБУ – 15 осіб, разом з Шевченком і Семенченком) вважали за краще мати справу з колишніми військовими і співробітниками правоохоронних органів, які брали участь у бойових діях.

Крім того, за версією слідства, «Семенченко і Шевченко є можливими організаторами і учасниками протиправної схеми з ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами». Велику кількість різної зброї було виявлено і на базі учасників ПВК. Також зафіксовані дані про участь фігурантів в укладанні контрактів на використання ПВК «з різними представниками країн Близького Сходу».

Історія з викриттям незаконної воєнізованої організації примітна своїми дійовими особами. Народний депутат попереднього скликання Семен Семенченко (він же Костянтин Гришин) відомий як засновник і командир добровольчого батальйону «Донбас». Цей підрозділ було створено навесні 2014 року для ведення бойових дій на сході України проти сепаратистських бандформувань.

Батальйон «Донбас», який потім перейшов під егіду Міністерства внутрішніх справ, став одним з найвідоміших добробатів першого періоду війни, а сам Семенченко – помітною медійною особою. Його обличчя спочатку було приховане під балаклавою. Саме в такому вигляді Семенченко тривалий час з'являвся на ефірах, пояснюючи таку секретність побоюванням за життя і здоров'я рідних, які живуть на неконтрольованих територіях. Героїчні діяння комбата, а також його ставна постать стали об'єктом захоплення у деяких жінок, які нетерпляче чекали того дня, коли комбат, нарешті, «відкриє личко»... І багато хто був вкрай розчарований, коли це сталося.

«Розвіртуалізація» Семена Семенченка трапилася вже після пам'ятної Іловайської битви, в якому батальйон «Донбас» зазнав тяжких втрат, а сам Семенченко майже не брав участі, отримавши осколкове поранення. З цієї причини, комбата евакуювали на лікування ще до формування кільця оточення, внаслідок вторгнення російських військ. Ставши депутатом, Семен Семенченко повністю втратив свою медійність. А зовсім недавно Семенченко взагалі був позбавлений офіцерських військових звань.

Другий фігурант, так званий «позаштатний агент НАБУ» Євген Шевченко відомий своєю участю в різних оперативних розробках Бюро, зокрема, щодо деяких осіб, які за хабарі хотіли закрити справи в НАБУ. Шевченко фігурує й в пам'ятній справі Гладковського, дворічної давнини, про постачання запчастин для бронетехніки за «сірими» схемами з РФ.

Чому Семенченко, чому Шевченко і чому саме зараз? Тут потрібно згадати про те, що батальйон «Донбас» формувався на території Дніпропетровської області, адміністрацію якої очолював у 2014 році бізнесмен Ігор Коломойський. І хоча Семен Семенченко всіляко заперечував цю обставину, але, судячи з усього, саме Коломойський неофіційно підтримував «Донбас» і цілу низку інших добробатів. Тим самим олігарх зіграв позитивну роль в обороні сходу України, але паралельно створив щось на кшталт приватної армії, чим сильно стривожив тодішню владу, поспішив асимілювати добровольчі батальйони в офіційних структурах. Сам же Коломойський вступив у суперництво з Петром Порошенком і прихід до влади Володимира Зеленського – один з результатів цього протистояння.

Але зараз проти Ігоря Коломойського запроваджені санкції в США, а Володимир Зеленський дуже чекає, коли ж до нього зателефонує новообраний президент Джо Байден. Ідеальним способом привернути увагу президента США, було би запровадити аналогічні санкції проти пана Коломойського, але, вочевидь, чинна влада поки що не може собі цього дозволити. А ось боляче вдарити по напівзабутих соратниках, на кшталт Семена Семенченка – цілком.

Євген Шевченко сам пояснив увагу СБУ до своєї персони. «Слідство у справі почалося пів року тому – відразу після того, як я звинуватив Єрмака (керівника Офісу президента Андрія Єрмака, – Авт.) в державній зраді у справі «вагнерівців»... Напевно, такий збіг... Про «вагнерівців» незабаром більш детально розкажуть журналісти-розслідувачі Bellingcat», – написав Шевченко в своєму Facebook, поспішаючи при цьому відкинути свою причетність до створення ПВК «Семенченка».

Нагадаємо, що 33 членів ПВК «Вагнер» затримали в Білорусі 29 липня 2020 року. Згодом стало відомо, що це була ретельно спланована спецоперація українських спецслужб, яка зірвалася, нібито після секретної наради в ОП за участю Єрмака. Обставини цього провалу й розслідують у Bellingcat. Вихід фільму-розслідування очікувався у березні, але був перенесений на квітень. Співробітники ОП, на чолі з Андрієм Єрмаком, очікують «прем'єри» з великим побоюванням.

Таким чином, гучна історія з ПВК «Семенченка» виходить за рамки спецоперації із затримання небезпечних підозрюваних. Нинішня влада має вкрай мало можливостей для того, щоб показати гучні кейси боротьби зі злочинністю та деструктивною діяльністю олігархів. Але кейс з Шевченком і Семенченком – один із них.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: