100 днів мерів: чи почали міські голови виконувати свої масштабні обіцянки

Читать на русском
Слово і діло подивилося, хто з мерів в свої перші сто днів на посаді взявся за виконання масштабних обіцянок.
Слово і діло

Братися за обіцянки, на виконання яких піде не один рік, в останній момент – спільна риса українських політиків. У мерів минуло вже 100 днів з моменту перемоги на місцевих виборах-2020. У більшості з них серед програмних обіцянок і передвиборчої риторики були масштабні проєкти – «родзинки», якими вони приваблювали виборців. «Слово і діло» вирішило перевірити, чи зрушило з мертвої точки виконання цих масштабних зобов'язань або міські голови чекають «кращих часів».

Серед міських голів є кілька «хитрунів», у яких немає ні передвиборчої програми, ні передвиборчих обіцянок – це мер Полтави Олександр Мамай, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Хмельницького Олександр Симчишин. Також не в усіх міських голів були якісь масштабні обіцянки.

Віталій Кличко

Столичний мер Віталій Кличко, йдучи на другий термін, знову пообіцяв киянам побудувати Діснейленд. Таку обіцянку він давав ще в 2014 році, але відтоді майже нічого для будівництва парку розваг зроблено не було. У ці сто днів у Кличка теж були інші пріоритети. Почитати всю непросту історію столичного Діснейленду можна в нашому матеріалі.

Незадовго до місцевих виборів Кличко пообіцяв заборонити висотне будівництво в центральній частині Києва. Таку заборону прописали в новому генеральному плані міста, який ще не затвердили, хоча Кличко обіцяв зробити це в 2020-му.

Борис Філатов

Мер Дніпра Борис Філатов за кілька місяців до виборів обіцяв найближчим часом закінчити реконструкцію стадіону імена Петра Лайка. Тут можна Філатова похвалити: станом на січень роботи були майже завершені, навесні повинні покласти натуральне покриття. Відкрити стадіон хочуть до Дня захисту дітей 1 червня.

Також перед виборами Філатов обіцяв в 2021 році закінчити реконструкцію Льодової арени. Цю обіцянку він вже давав в 2018-му, але закінчити роботи не змогли через проблеми з фінансуванням. Що з ареною цього разу невідомо: Філатов більше цієї теми не згадував. Але якщо було б чим похвалитися – згадав би.

Володимир Буряк

У мера Запоріжжя з таких масштабних обіцянок можна відзначити реконструкцію Палацу дитячої та юнацької творчості.

Можна сказати, що даремно сто днів Володимир Буряк не втрачав – зараз готовий проєкт реконструкції палацу та прилеглої території.

Олександр Сєнкевич

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич в травні 2020-го обіцяв побудувати сміттєпереробну лінію. Причому називав термін – протягом пів року. Все вийшло не так просто: в жовтні в міській раді повідомили, що шукають інвесторів для будівництва.

У публічному просторі згадок про сміттєпереробну лінію немає, і Сенкевич теж про неї не говорив. Мабуть, за сто днів нової каденції прогресу мер не досяг.

Сергій Моргунов

Мер Вінниці Сергій Моргунов знову пообіцяв побудувати регіональний кардіоцентр. У попередній передвиборчій програмі він вже давав цю обіцянку, але не виконав.

Будівництво центру почалося влітку 2018 року, станом на липень минулого року було виконано більше 35% робіт.

У грудні міська рада погодила виділення коштів на закупівлю обладнання кардіоцентру.

Андрій Райкович

Андрій Райкович обіцяв до кінця жовтня, тобто саме до місцевих виборів, закінчити будівництво відділення інтенсивної терапії в Кропивницькому. Обіцянку він тоді провалив, але виправився в свої перші сто днів нової каденції: відділення інтенсивної терапії в міській лікарні відкрили в лютому 2021-го.

Вартість об'єкту склала 22 млн грн. Відділення розраховане на 30 ліжок.

Сергій Сухомлин

Сергій Сухомлин у передвиборчій програмі обіцяв відкрити аеропорт в Житомирі. Наприкінці лютого заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що вже в цьому році почнеться оновлення злітних смуг в аеропорту.

Є прогрес і з програмною обіцянкою реконструювати кінотеатр «Жовтень». У лютому облрада направила місту 1 млн грн субвенції на розробку проєктно-кошторисної документації для реконструкції.

Ігор Колихаєв

Ігор Колихаєв був обраний мером Херсона вперше. Після місцевих виборів він заявив, що хоче якомога швидше навести лад у питанні видачі дозволів на установку МАФів. У грудні Колихаєв вже пообіцяв прибрати незаконні МАФи.

Сто днів мер дарма не втрачав. Наприкінці листопада було підписано розпорядження про тимчасове зупинення видачі паспортів прив'язки для охочих встановити МАФ у Херсоні. Також був проведена інвентаризація всіх таких споруд у місті.

Андрій Садовий

Мер Львова Андрій Садовий знову пообіцяв побудувати сміттєпереробний комплекс, цього разу до 2023 року.

До кінця 2020 року були завершені підготовчі роботи для будівництва, підготували земельну ділянку під завод (винесли інженерні мережі, встановили освітлення і огорожу). Крім того, завершили тендер на визначення генерального підрядника.

Також в програмі Садовий обіцяв побудувати у Львові крематорій. Відкладати надовго обіцянку мер не став: у лютому міськрада розширила територію Голосківського кладовища, 2 гектара залишили під будівництво крематорію. Зараз йде всеукраїнський архітектурний конкурс на проєкт будівлі.

Ігор Поліщук

Ігор Поліщук, вперше мер Луцька, в передвиборчій програмі обіцяв облаштування нових «розумних» зупинок. Наприкінці січня першу таку зупинку в місті вже встановили: вона обладнана підсвіткою, інформаційним табло, відеокамерою, WI-FI і урнами для роздільного збору сміття.

Роман Клічук

Мер Чернівців Роман Клічук в передвиборчій програмі обіцяв до кінця 2021 року встановити більше 462 індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках. Поки що лише відомо, що в рамках інвестиційного проєкту «Модернізація централізованого теплопостачання Чернівців» в 2021-2022 роках планують встановити 269 теплових пунктів у 193 будинках.

Як бачимо, план трохи скоротився. Але можливо буде ще якийсь інвестиційний проєкт, і Клічук зможе реалізувати обіцяне.

Сергій Надал

Сергій Надал в передвиборчій програмі обіцяв ввести в шкільні програми курс «Основи сім'ї». Станом на кінець січня міська рада Тернополя затвердила порядок запровадження нового предмету. Його будуть факультативно викладати в закладах загальної середньої та професійно-технічної освіти, передбачено 70 годин. Почати викладання збираються вже у вересні. Так що мер може свою обіцянку і достроково виконати.

Крім того, перед виборами Надал обіцяв закінчити будівництво станції знезалізнення води. Зараз її будують, будуть також реконструювати водопровідно-насосну станцію, зроблять резервуар оборотної води і лабораторію водоканалу. Запустити станцію планують до кінця року.

Олександр Лисенко

Олександр Лисенко обіцяв у 2021 році завершити ремонт у всіх стаціонарних відділеннях чотирьох лікарень в Сумах. Станом на середину березня закінчують ремонт лікарні №4. За минулий рік відремонтували приміщення хірургічного відділення, інтервенційної кардіології, реперфузійної та інтенсивної терапії, кардіології з ліжками для реабілітації.

Анатолій Бондаренко

Мер Черкас Анатолій Бондаренко в передвиборчій програмі обіцяв встановити очисні споруди на офіційних витоках у Дніпро. За його сто днів будівництво п'яти локальних очисних споруд встигли включити до генерального плану міста.

Всі обіцянки українських мерів можна подивитися тут.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як розвивається проєкт метро на Троєщину за мера Віталія Кличка.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: