В Україні планується наблизити прожитковий мінімум до реальної величини

Читать на русском
В першу чергу передбачається підвищити прожитковий мінімум, який використовується для розрахунку соціальних виплат.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні створена робоча Дорожня карта наближення законодавчо встановленого прожиткового мінімуму до його реальної величини. З метою реалізації цієї програми Уряд вже почав подавати до Верховної ради законопроєкти.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України.

В першу чергу передбачається підвищити прожитковий мінімум, який використовується для розрахунку соціальних виплат. Підвищувати його будуть:

  • у 2022 році - на 14%;
  • у 2023 році - на 15%;
  • у 2024 році - на 25%.

Законопроєкти, які подані в Раду, передбачають також нову методологію визначення та застосування прожиткового мінімуму виключно для основних соціальних гарантій - тобто, для розрахунку мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги, за умови, що вони є для людини основним джерелом доходів.

«Круглий стіл»: як політичні сили пропонують визначати прожитковий мінімумУ Слузі народу пропонували встановити прожитковий мінімум в розмірі щонайменше 40 відсотків від середньої зарплати, в ОПЗЖ і Батьківщині – не нижче фактичного рівня.

Також урядом планується впровадити ряд так званих базових величин. Наприклад, з'явиться базова величина для розрахунку соціальних виплат. Її використовуватимуть для розрахунку надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги, щомісячних допомог, які встановлюються до пенсії або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії; стипендій, максимальних розмірів виплат, компенсаційних виплат, а також одноразових виплат (допомог).

Аналогічні базові величини пропонується ввести для грошових платежів і податкових зборів.

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України планує відв'язати від прожиткового мінімуму в Україні ряд соціальних виплат, зборів, штрафів та інших платежів. З цією метою Кабмін подав низку законопроєктів до Верховної Ради України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: