Зростання прожиткового мінімуму: експерт пояснив, як це вплине на соціальні виплати

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

З 1 грудня прожитковий мінімум в Україні зріс на 71 гривню ‒ до 2 189 грн. Востаннє цей показник підвищували 1 липня цього року. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко відзначив, що зміни мінімальні, однак забезпечити більші надбавки зараз неможливо.

«Ми знаємо, що і пенсія зростає, внаслідок цього зростатиме і пенсія за інвалідністю. Тобто фактично все, що прив’язане до виплат держави. Питання в наступному: як завжди одні говоритимуть, що мало, інші – що у держави немає коштів», ‒ сказав Дорошенко.

Експерт відзначив, що зростання невелике, але воно наблизить реальну суму до необхідної.

Разумков розповів, коли Рада планує прийняти бюджетВерховна рада може прийняти державний бюджет на 2021 рік вже наприкінці наступного тижня. Голосування за нього відбудеться на позачерговому засіданні.

«Я вважаю, що справді прожитковий мінімум зростає і це підтягує інші виплати. Він і сьогодні нереалістичний, але різниця між тим, що існує, і тим, що треба ‒ скорочується. Але з одного боку, вимога МВФ – це зменшувати соціальні виплати. З іншого – умови, які ми на себе беремо, і не дають можливості заробляти, а це означає, що ми не маємо змоги заробляти й наповнювати бюджет. Тому, звісно, виплачувати більше – неможливо. Ми і не працюємо через карантин, і попит зменшився, і вимоги. Тому, більше на сьогодні – неможливо», ‒ пояснив експерт.

Нагадаємо, уряд схвалив доопрацьований проєкт держбюджету-2021 до другого читання. Для голосування парламент може зібратися на позачергове засідання після 7 грудня.

«Слово і діло» пропонує подивитись, яким чином планується розподілити бюджетні кошти наступного року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: