Уточнені дані щодо ВВП за рік виявилися кращими за прогноз – Мінекономіки

Читать на русском
За уточненими даними Держстату, падіння ВВП за минулий рік склало 4 відсотки. При цьому Мінекономіки прогнозувало показник в 4,2.
Ігор ПетрашкоФото пресслужба Мінекономіки

Звітні поквартальні показники за 2020 рік говорять про те, що Україна гідно витримала виклики пандемії. Падіння ВВП виявилося нижчим, ніж прогнозувалося.

Про це заявив глава Мінекономіки Ігор Петрашко, передає пресслужба відомства в Facebook у вівторок, 23 березня.

Економічний прогноз Кабміну: який курс долара і рівень ВВП передбачається в найближчі 3 рокиТрирічний прогноз економічного зростання економіки України в уряді бачать доволі оптимістично. Зростатимуть усі основні показники, крім торговельного сальдо.

За його словами, дані Держстату виявилися дещо кращими за оцінки Мінекономіки, які передбачали падіння ВВП на 4,2%, і прогноз уряду (падіння ВВП на 4,8%), сформований у березні 2020 року.

За уточненими даними, падіння ВВП за минулий рік склало 4,0%.

«На 2021 рік ми зберігаємо прогноз зростання економіки України на 4,6% ВВП», - зазначив Петрашко.

Як заявили в міністерстві, підтримкою економіки виступав внутрішній споживчий попит.

Так, споживчі витрати за підсумками року зросли на 1,6% в умовах підвищення мінімальної (з 1 вересня 2020 року до 5000 грн) і, відповідно, середньомісячної заробітної плати, зростання якої за підсумками року склало 7,4%.

Петрашко уточнив, що падіння експорту товарів і послуг за підсумками року склало 5,6% при більших темпах падіння імпорту - на 9,6%.

«У галузевому розрізі найбільш чутливий удар від впливу карантину зазнали переважно сфера послуг. Зокрема, сфера організації харчування за обсягом скоротилася на 28,5%. Сфера транспорту - на 16,4%», - йдеться в повідомленні.

У той же час збільшити обсяг виробництва змогли також такі сфери, як: будівництво (+5,2%), оптова та роздрібна торгівля (+4,9%) і інформація і комунікація (+2,3%).

Нагадаємо, днями в МВФ заявили, що світова економіка відновлюється швидше, ніж прогнозувалося.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: