Порушення ПДР: як зміняться штрафи для водіїв

Читать на русском

В Україні з 17 березня почнуть діяти нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, посилено відповідальність за кермування у нетверезому стані, перевищення швидкості, створення аварійної ситуації. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Нові штрафи будуть діяти після набрання чинності закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху».

Новий закон посилює відповідальність за водіння у нетверезому стані: штраф зросте з 10,2 тис. грн до 17 тис. грн, плюс позбавлення водійських прав на один рік. Якщо протягом року водій повторно здійснює таке правопорушення, то штраф становитиме 34 тис. грн, прав позбавлять на три роки, а автомобіль конфіскують. За третє таке правопорушення протягом року штраф буде вже 51 тис. грн, водія позбавлять прав на 10 років і конфіскують транспортний засіб. Також може загрожувати адміністративний арешт.

«Суд під час ухвалення рішення враховуючи особу правопорушника, його майновий стан може визначити покарання у вигляді адміністративного арешту. Оплатне вилучення транспортного засобу – це процедура, за якою за рішенням суду транспортний засіб вилучається у власника, реалізується на аукціоні, а вторговані гроші повертаються власнику», – розповіли в МВС.

За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год штрафуватимуть на 340 грн (замість 255 грн), більше 50 км/год – штраф 1,7 тис. грн (замість 510 грн). За ненадання переваги в русі буде загрожувати штраф 680 грн (раніше було 510 грн).

Посилюється також відповідальність за скоєння ДТП в стані алкогольного сп'яніння з потерпілим. Якщо потерпілий після аварії у стані середньої тяжкості, то водієві-винуватцю загрожуватиме до 3 років позбавлення волі (з позбавленням прав на 3-5 років), якщо у тяжкому стані – позбавлення волі на 3-8 років (із позбавленням прав на 3 5 років). Якщо потерпілий помер, винуватця ДТП можуть посадити на 5-10 років (і на такий же термін позбавити прав). Якщо померли кілька людей – позбавлення волі на 7-12 років (із позбавленням прав на 7-10 років).

Крім того, закон виключає будь-які інструменти пом'якшення покарання: не можна буде уникнути відповідальності в зв'язку з каяттям, примиренням або переданням порушника на поруки.

За відсутність водійських прав штраф зросте з 425 грн до 3,4 тис. грн. Якщо особу позбавили прав, а вона сіла за кермо буде загрожувати штраф в розмірі 20,4 тис. грн (замість 510 грн). За повторне порушення – штраф 40,8 тис. грн плюс позбавлення прав на 5-7 років.

За створення аварійної ситуації штрафи зростуть до 1 тис. 440 грн, за втечу з місця ДТП – до 3,4 тис. грн (з позбавленням прав на 1-2 роки), за скоєння ДТП – до 850 грн (з позбавленням прав на 6-12 місяців).

До речі, для пішоходів і велосипедистів теж підвищили штрафи: за перехід в невстановленому місці або на заборонний сигнал світлофора – до 255 грн, за порушення правил велосипедистом – до 340 грн.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало найгучніші випадки затримання нетверезих чиновників за кермом в Україні та в світі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: