Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 березня

Читать на русском

Верховна рада розпочинає новий пленарний тиждень. Депутати мають розглянути законопроєкти щодо земельної реформи, скасування переходу на літній час, щодо дерадянізації українського законодавства. Крім того, в п'ятницю вчергове виступить голова МОЗ Максим Степанов. Про що сьогодні говорили під час Погоджувальної ради, розібралося «Слово і діло».

У вівторок парламент має розглянути зміни до Конституції щодо призначення директора НАБУ і директора Держбюро розслідувань, законопроєкти про реструктуризацію валютних кредитів, законопроєкти щодо земельної реформи.

У середу в планах Ради законопроєкт про рекламу електронних сигарет і про посилення покарання за недостовірне декларування. У четвер, нарешті, можуть позбавити депутатських повноважень Олександра Скічка та Ігоря Колихаєва – обидва пішли працювати в регіони. У п'ятницю в другому читанні буде розглянуто законопроєкт про скасування переведення годинників на літній і зимовий час.

Під час години запитань до уряду депутати хотіли заслухати главу МВС Арсена Авакова, щоб він розповів про вакцинацію правоохоронців і про те, як іде виконання ухвалених нещодавно законів. Також були пропозиції запросити міністра оборони Андрія Тарана і главу МОЗ Максима Степанова. В результаті зупинилися на Степанові. До речі, за словами Дмитра Разумкова, прем'єр-міністра в п'ятницю в Раді не буде – у нього відрядження.

«У четвер в Україні буде пан Науседа, це президент Литовської Республіки. Було звернення до Верховної ради України з пропозицією виступу пана Науседи в стінах парламенту. Я проговорив попередньо з представниками всіх депутатських фракцій і груп, така ініціатива підтримується, і я думаю, що ми зможемо організувати цей процес», – повідомив Разумков.

Глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що в парламенті зареєстровано постанову про створення ТСК «з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, які сприяли порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і становили загрозу національним інтересам і безпеці України». Ця ТСК може зайнятися як «плівками Медведчука», так і скандалом із «вагнерівцями».

У «Європейській солідарності» нагадали, що у них є свій варіант ТСК щодо «Вагнергейту». Також фракція вимагає створити ТСК для розслідування справи Шеремета і ТСК щодо пандемії коронавірусу. «Я хочу ще раз підкреслити, шановний пане голово, прохання звернутися до президента країни негайно скликати засідання Ради національної безпеки і оборони за участю керівників парламентських фракцій, тому що країна потребує зараз об'єднання всіх зусиль для того, щоб захистити людей, захистити країну», – Петро Порошенко також закликав скликати РНБО через ситуацію з поширенням COVID-19.

У «Батьківщині» теж заявили, що боротьба з коронавірусом в Україні провалена. «Немає безкоштовних тестів, запам'ятайте це. Немає ніяких безкоштовних ліків від COVID, люди не мають уже можливості купувати за свій рахунок нічого. Немає ліжко-місць абсолютно, щоб людей лікувати, причому в реанімації так, як це того вимагає ситуація. Немає ніякої допомоги на дому, ніякого тестування вдома немає. Люди хворі продовжують їздити в міському транспорті, продовжують ходити по лікарнях», – заявила Юлія Тимошенко.

Фракція «Голос» зажадала, щоб до порядку денного Верховної ради внесли їхній законопроєкт про амністію капіталів, а також проєкт про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні.

Група «За майбутнє» запропонувала зробити два кроки, щоб «убезпечити» Україну на переговорах з Міжнародним валютним фондом. По-перше, зобов'язати Кабмін в ході переговорів дотримуватися певних соціально-економічних орієнтирів (не можна підвищувати тарифи, податки, пенсійний вік, обмежувати зростання пенсій і зарплат). По-друге, закріпити на законодавчому рівні право парламенту на ратифікацію будь-яких домовленостей з міжнародними фінансовими організаціями.

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і діло», один українець, який працює, у 2021 році витратить на утримання Верховної ради в середньому 158 гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: