Сьогодні – 60 років з дня Куренівської трагедії

Читать на русском

У Києві 60 років тому сталася масштабна техногенна катастрофа. Потужний селевий потік з Бабиного Яру крізь прорвану дамбу затопив Куренівку і призвів до численних жертв.
архівне фото

У Києві рівно 60 років тому сталася Куренівська трагедія – одна з найбільших техногенних катастроф того часу. За неофіційними даними, загинули близько півтори тисячі осіб.

Куренівська трагедія трапилася у Києві 13 березня 1961 року, коли потужний селевий потік з Бабиного Яру крізь прорвану дамбу затопив Куренівку і призвів до численних жертв.

Було зруйновано і затоплено мулом багато житлових будинків, промислові споруди і культурні об'єкти. Однак за наказом тодішнього партійного керівництва справжні масштаби катастрофи ретельно приховувалися.

За одними даними, Куренівська катастрофа знищила 22 приватних одноповерхових будинки, 5 двоповерхових, 12 одноповерхових будинків державного фонду, два гуртожитки.

У той же час, згідно з офіційним звітом, на який накладено гриф «Для службового користування», в результаті аварії було зруйновано 68 житлових і 13 адміністративних будівель. Непридатними для проживання виявилися 298 квартир і 163 приватних будинки, в яких проживали 353 сім'ї чисельністю 1228 осіб.

Тодішня влада оголосила лише про загибель 145 осіб, тоді як за неофіційними даними під час трагедії загинуло близько півтори тисячі киян.

13 березня 2011 року, у 50-ту річницю трагічних подій, було встановлено пам'ятний хрест неподалік Кирилівської церкви в пам'ять жертв Куренівської катастрофи.

Як передає пресслужба ОПУ, сьогодні, у 60-ту річницю Куренівської трагедії, від імені президента України Володимира Зеленського в пам'ять про загиблих киян встановлено кошик квітів до пам'ятного хреста на вул. Олени Теліги.

«Ця трагедія, як і Чорнобиль, і інші сумні сторінки нашої історії, викликані так званим людським фактором, є гірким уроком для суспільства і застереженням для влади, завдання якої завжди створювати безпечні умови для громадян. Вічна пам'ять загиблим! Співчуття тим, хто втратив своїх рідних і близьких у цій трагедії», - сказав Зеленський.

Нагадаємо, у лютому Зеленський вшанував загиблих під час Революції гідності на Майдані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: