Третя хвиля COVID-19 в Україні: чи буде новий локдаун

Читать на русском
Третя хвиля коронавірусу почалася в Україні. Чи буде новий локдаун, розібралося Слово і діло.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 4 березня заявив, що в Україні розпочалася третя хвиля епідемії коронавірусу. «Ми щодня зараз бачимо зростання кількості хворих. На жаль, змушений констатувати, що почалася третя хвиля епідемії в Україні. Це цифри, статистика, яку ми бачимо, її неможливо якось приховати або інтерпретувати по-іншому», – сказав він. Наприкінці лютого – початку березня добовий приріст хворих зріс до 8-10 тисяч, після чого знову заговорили про оголошення локдауну. За яких умов він може бути, розібралося «Слово і діло».

Який зараз карантин діє в Україні

З 24 лютого і щонайменше до 30 квітня 2021 року в Україні діє адаптивний карантин. Країна поділена на чотири рівні епідемічної небезпеки – зелений, жовтий, помаранчевий і червоний.

У «зеленій» зоні:

  • в громадських будівлях потрібно дотримуватися маскового режиму;

  • дозволені заходи за участю понад 50 осіб;

  • закладам громадського харчування заборонено працювати з 22:00 до 7:00;

  • перевезення пасажирів у транспорті тільки на сидячих місцях;

  • в кіно і установах культури повинні продавати квитки тільки на 50% місць в залі.

У «жовтій» зоні:

  • заборонені масові заходи за участю більше 30 осіб;

  • не можна відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають літні люди;

  • плюс обмеження «зеленої зони».

У «помаранчевій» зоні »заборонено:

  • масові заходи за участю більше 20 осіб;

  • робота закладів розміщення, крім готелів;

  • планові госпіталізації у лікарнях;

  • робота спортзалів, фітнес-центрів;

  • плюс обмеження «жовтої» і «зеленої» зон.

У «червоній» зоні заборонено:

  • робота громадського транспорту

  • відвідування закладів освіти, культури;

  • робота ТРЦ, кафе, ресторанів;

  • плюс обмеження «помаранчевої», «жовтої», «зеленої» зон.

Скільки областей України зараз у «червоній зоні»

Станом на 10 березня в «червоній» зоні опинилися чотири регіони: Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська та Житомирська області.

У «помаранчевій» зоні зараз Київ і 8 областей: Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська. Решта областей України перебувають в «жовтій» зоні.

Найважча ситуація з коронавірусом зараз на Закарпатті. В Івано-Франківській області найвищий показник госпіталізації – 9 березня було 132,8 на 100 тисяч населення. Найвищий показник завантаженості ліжок із киснем – у Закарпатській (71,5%) та Івано-Франківській (62,5%) областях.

Загалом, показник госпіталізації хворих на коронавірус перевищено в 7 областях, а також в Києві.

Чи буде локдаун в Україні через третю хвилю COVID-19

Однозначної відповіді на це питання на даний момент немає.

4 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що загроза нового локдауну в Україні є: «Якщо велика частина областей будуть в «червоній» зоні, то швидше за все доведеться повертатися до тієї моделі локдауну, який Україна вже проходила. Дуже не хотілося б цього робити, тому треба ще раз звернутися до свідомості громадян і сказати: коронавірус нікуди не подівся».

Учора, 9 березня, на нараді у президента прем'єр відзвітував, що порівняно з минулим тижнем в країні збільшилася кількість госпіталізацій хворих на коронавірус – майже 21 тисяча проти 17,6 тисячі. Побільшало також зайнятих реанімаційних ліжок – з 1,5 до 2 тисяч.

Вакцинація від COVID-19: скільки людей вже прищепили в УкраїніВід коронавірусу в Україні вакцинували майже 23,5 тисячі осіб або 0,06 відсотка населення.

«В областях з широким розповсюдженням коронавірусної хвороби введений червоний рівень. Це Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська та Житомирська області. Також майже 10 областей перебувають у «помаранчевій» зоні і близькі до червоного рівня», – наголосив Шмигаль.

Водночас глава МОЗ Максим Степанов запевнив, що його відомство готувалося до третьої хвилі коронавірусу і здатне «згладити» її. Однак, якщо в «червону» зону потраплять 13 і більше областей, тоді можливий новий локдаун. «За нашими прогнозами, нас чекає досить важкий період щодо захворюваності в березні та квітні. Але ми все ж сподіваємося, якщо буде дотримано захисних заходів по всій країні, такого не станеться», – додав він.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський вважає, що найкращою відповіддю на зростання кількості COVID-хворих є прискорення вакцинації, а не локдаун. «Правильною відповіддю на сьогоднішнє зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію є вакцинація, а не локдаун. Саме це є рішенням, щоб не було великого приросту хворих», – сказав він.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, як помісячно змінювалася кількість нових інфікованих, видужалих і померлих від коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: