Нардепи від ОПЗЖ з 2014 року літали в РФ і Крим сотні разів – ЗМІ

Читать на русском
Тарас Козак і Ренат Кузьмін, колишній заступник генерального прокурора часів Віктора Януковича, чинні нардепи від ОПЗЖ, активно відвідували країну-агресор і окупований Крим
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Народні депутати від ОПЗЖ Ренат Кузьмін і Тарас Козак, проти якого РНБО в лютому запровадила санкції, з початку війни з Росією у 2014 році та російської агресії сотні разів літали в РФ з України та в окупований Крим з Росії.

Про це повідомляє «Новая газета».

Так, в розпорядження видання потрапила інформація про пересування деяких впливових депутатів від ОПЗЖ по Росії та Криму. Серед них - Тарас Козак і Ренат Кузьмін, колишній заступник генерального прокурора часів Віктора Януковича. Останній став народним депутатом тільки влітку у 2019 році, пройшовши за списком ОПЗЖ. До цього Кузьмін перебував у розшуку, як фігурант розслідувань у справах Майдану.

Кузьмін також став рекордсменом за кількістю польотів до Росії та Криму в період з 2015 по 2019 рік - зафіксовано не менше 240 його перельотів за маршрутами Москва—Сімферополь—Москва і Санкт-Петербург—Сімферополь).

Джерело видання в українських спецслужбах стверджує, що з 2019 року разом з Кузьміним літали нардепи від ОПЗЖ Тарас Козак і Олександр Колтунович, нафтовий бізнесмен з Білорусі Микола Воробей (потрапив під санкції Євросоюзу у 2020 році) і співзасновник охоронної компанії «Шторм», помічник Віктора Медведчука Андрій Мартинов.

Повітряні бульбашки Володимира Зеленського. Колонка Леоніда ШвецяЗ деяких пір у нас утворилася традиція, коли раптово президент скликає термінове засідання РНБО, а потім слідують рішення, від яких розходиться оглушливий резонанс.

Також видання стверджує, що Кузьмін і Козак при польоті в треті країни з Росії використовували документи у форматі російських закордонних паспортів - Кузьмін постійно, а Козак мінімум один раз, при перельоті з РФ в Молдову. При польотах з Москви в Лондон, Болонью, Франкфурт-на-Майні, в Ніццу, Відень, Афіни, Женеву, Белград, Стамбул і Дубай Козак користувався українським закордонним паспортом.

Крім того, наголошується в публікації джерела, Кузьмін і Козак неодноразово здійснювали перельоти на джетах російських компаній, пліч-о-пліч з високопоставленими російськими чиновниками та відомими бізнесменами. Сама «Нова газета» вже зазначила, що звернулася до Козака і Кузьміна за коментарем через відділ службової кореспонденції Верховної Ради - де газеті повідомили, що листи адресатам передані були, а от відповіді від них не було.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти телеканалів NewsOne, ZIK і «112-Україна», а також їх власника - народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (якого називають «правою рукою» Віктора Медведчука).

Пізніше стало відомо, що народний депутат з фракції ОПЗЖ Тарас Козак оскаржує у Верховному суді указ, яким президент запровадив проти нього санкції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: