Аліменти: у яких випадках припиняється право на отримання виплати

Читать на русском
Якщо один із батьків перепише на дитину нерухомість чи земельну ділянку, він звільняється від аліментів. Однак у разі розірвання угоди, виплати відновлюються.
Слово і діло

«Слово і діло» детально розбиралося, як зростатимуть аліменти протягом 2021 року, який передбачено мінімальний та максимальний розмір виплат, у яких випадках боржник може сісти до в’язниці. Сьогодні пропонуємо дізнатися, за яких обставин припиняється право на аліменти на дитину.

Хто може припинити виплати аліментів

Згідно зі ст.190 Сімейного кодексу, якщо той із батьків, який виплачує аліменти, відпише дитині нерухомість чи земельну ділянку, він звільняється від обов’язку сплачувати виплати на дитину.

Для цього укладається договір у нотаріуса. Спочатку необхідно отримати дозвіл органу опіки та піклування.

Договір про припинення права на аліменти для дитини укладається між обома батьками у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Чи може дитина продати набуте майно

Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

Однак майно може бути відчужене до досягнення дитиною повноліття лише з дозволу органу опіки та піклування.

У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

Щоправда, передача нерухомості не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину: оплати навчання, лікування, особливих потреб дитини.

Важливо! На майно, одержане за договором відповідно до частини першої цієї статті, не може бути звернене будь-яке стягнення.

Чи можна розірвати договір про передачу майна

Так, договір можна розірвати, але тільки через суд і за умови виключення імені одного з батьків (того, хто відписав нерухомість) з актового запису про народження дитини.

У такому випадку слід звернутися до суду і той визнає договір про передачу майна недійсним.

Зростання прожиткового мінімуму: експерт пояснив, як це вплине на соціальні виплатиПідвищення прожиткового мінімуму – мінімальне, однак забезпечити більші надбавки зараз неможливо, вважає експерт.

Тоді право власності на нерухоме майно відновлюється, але й повертається зобов’язання виплачувати аліменти.

Договір також може бути розірваний у суді, якщо той з батьків, з ким проживає дитина, не виконує належно обов'язок із її утримання.

У яких випадках припиняється стягнення аліментів

Припинення стягнення аліментів можливе, якщо одержувач аліментів, наприклад мати, не витрачає отримані нею гроші на дитину.

У випадках, коли дитина проживає з батьком, який повністю її утримує, але за рішенням суду має сплачувати аліменти, також відбувається припинення стягнення виплати (ст. 273 Сімейного кодексу).

Участь батьків у додаткових витратах на дитину

Обидва батьки зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).(ст 185 Сімейного кодексу).

Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Якщо особа хворіє чи має скрутні життєві обставини, суд може врахувати їх та звільнити від виплат аліментів.

Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися разово, періодично або постійно.

У яких випадках батьки можуть не утримувати дитину

Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби (ст.188 Сімейного кодексу).

Звільнити батьків від такого обов'язку може тільки суд.

Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, зацікавлена особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

У яких випадках звільняють від сплати заборгованості за аліментами

З урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів суд може відтермінувати або розстрочити сплату заборгованості за аліментами (ст.197 Сімейного кодексу).

Для цього платнику аліментів треба звернутися з відповідним позовом до суду.

Повністю або частково звільнити від сплати заборгованості за аліментами можуть у разі, якщо борг виник через тяжку хворобу або іншу обставину, що має істотне значення.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, чому аліменти не збільшилися з 1 січня 2021 року, як зростатимуть виплати протягом року, у яких випадках за несплату коштів на утримання неповнолітніх можна сісти до в'язниці і на який термін.

Також ми писали, що в Україні планується відв'язати низку виплат від прожиткового мінімуму, зокрема, й аліменти.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: