Вирок Стерненку і протести на Банковій: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Слово і діло подивилося, що у соцмережах думають про вирок Сергію Стерненку і вчорашні протести під ОПУ.
facebook.com/MasiNayyem

Одеський суд 23 лютого засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна у справі про викрадення й катування місцевого депутата Сергія Щербича. Крім того, активіста визнали винним у незаконному зберіганні зброї. Вирок Стерненко назвав політично мотивованим, а його захист має намір подати апеляцію.

Після оголошення вироку під судом сталися сутички: люди намагалися завадити правоохоронцям вивезти Стерненка в СІЗО.

Увечері під Офісом президента в Києві зібралися більше 2 тисяч осіб. У ході мітингу також відбулися зіткнення з поліцією, в результаті 27 правоохоронців постраждали. Затримали більше 20 учасників акції, після дачі пояснень їх відпустили. Крім того, на суботу, 27 лютого, під ОПУ запланували безстрокову акцію.

«Слово і діло» подивилося, що у соцмережах думають про вчорашні події.

«Ну що ж, ще один заручник системи Портнова-Венедіктової і колабораціоністів. Сергій Стерненко – в ув'язненні. Татаров, Вовк, люди, які злили справу вагнерівців – на свободі. Крах будь-якої влади починається ось саме з цього масового усвідомлення: правосуддя немає, верховенства права немає, справедливості немає. Ми вже проходили це неодноразово. Цього не прикриєш нічим, ніякими піар-акціями, ніякими Євро-2012, ніякими обіцянками асоціації з ЄС, ніякими показовими санкціями проти Медведчука, нічим», – вважає Мирослава Барчук.

«Ризикну припустити, що Стерненка відмажуть від тюремного ув'язнення. А далі він піде у велику політику – депутатом чи міністром. Так-так, так і чую ваш сміх, читачі. Але кар'єра трудова у цього «активіста» вже гідна – хуліганство, незаконне зберігання зброї, викрадення, вбивство, масові заворушення тощо. Ну просто викапаний «революціонер», – написав Юрій Лукшиц.

«Чи має президент достатньо підстав вважати, що для того, щоб зняти з себе відповідальність в резонансній справі, до об'єктивності розслідування якої у частини суспільства виникає багато питань, досить просто сказати «президент не втручається в цю справу» ? Чи не президент повинен гарантувати створення таких умов в країні, при яких ніхто не зможе втручатися і тиснути, переслідувати і отримувати потрібні вироки. Умов, що гарантують усім рівні права на захист і свободу незалежно від того, хто є сторонами обвинувачення або захисту. Чи може президент зараз сказати, що такі умови створені?» – написав Михайло Ткач.

«Цілий день розчулююся. Коли без суду закрили три канали – вони раділи. Сміялися. Дуже раділи. Стерненко танцював в ютубі і так, і сяк. Коли кинули за ґрати їхнього кумира Сергія Стерненка в справі про викрадення людини – тепер плачуть, кричать про свавілля і про незаконність. Хоча в цьому випадку саме таки процедура дотримана – все через суд. І навіть – уявіть собі – є можливість подати апеляцію. Є право на захист, якого не було у нас – журналістів», – написав Богдан Амінов.

«Учорашня акція на Банковій має стати приводом для дискусії про формат вуличних заходів, тим більше, що найближчим часом їхня кількість і масовість може збільшитися. Україна має досвід проведення великих ненасильницьких акцій. Сотні тисяч людей відстоювали свої права, проте першими не проявляли насильство. Чи мають право громадяни висловлювати свою незгоду з вироком одеського суду? Звісно так. Чи можуть вони це робити поблизу державних установ? Та в будь-якому місці, за винятком території режимних об'єктів або автомагістралей. Але чи варто було атакувати співробітників Нацполіції газом і кидати фаєри? До речі, більшість протестантів якраз прийшли на мирну акцію без намірів здійснювати насильницькі дії. Іноземний досвід погромів BLM або спалені машини і мародерство в Барселоні є все-таки негативним прикладом. У нас багато писали про те, що наступна революція може вже не бути такою мирною. Але тут завдання всіх сторін розробити швидко правила поведінки для «нової реальності», – написав Ігор Попов.

Нагадаємо, прессекретар президента Юлія Мендель заявила, що Володимир Зеленський не втручався у розгляд кримінальної справи проти активіста Сергія Стерненка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: