Сьогодні в Україні – День Героїв Небесної Сотні

Читать на русском
20 лютого в Україні відзначають День героїв Небесної Сотні. Сьогодні вшановують пам'ять загиблих під час Революції гідності  на Майдані у 2013-2014 роках.
president.gov.ua

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День героїв Небесної Сотні. Сьогодні вшановують пам'ять загиблих під час Революції гідності. У цьому році – сьома річниця подій на Майдані в 2013-2014 роках.

День героїв Небесної Сотні заснували указом президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні».

День Героїв Небесної сотні: вшанування з надією на правдуЩо нам дала, а чого позбавила Революція гідності? У чергову річницю трагічних подій на Майдані у лютому 2014-го року досі виникає чимало запитань без відповідей. Про що варто поговорити – в колонці політолога Олександра Радчука.

Так, у другій половині лютого 2014 року протистояння між мітингувальниками і силовиками досягло піку. А 20 лютого 2014 року на Майдані у Києві загинула найбільша кількість активістів.

Всього в списках героїв Небесної Сотні 107 осіб, і 48 з них загинули 20 лютого.

105 героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський і громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Смерть першого з Героїв Небесної Сотні, Павла Мазуренко, настала 22 грудня 2013 року в результаті тілесних ушкоджень, нанесених невідомими особами, які були одягнені в форму спецназівців.

22 січня 2014 року від вогнепальних поранень під час сутичок в центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

Останній з Героїв сотні, Віктор Орленко, помер 3 червня 2015 року через ускладнення внаслідок вогнепального поранення, отриманого під час штурму Майдану силовиками 18 лютого 2014 року.

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року Верховна рада визнала Революцію гідності одним з ключових моментів української держави і проявом національної ідеї свободи.

«Слово і діло» вирішило проаналізувати, як політики обіцяли розслідувати злочини на Майдані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: