Роковини розстрілів на Майдані: коментар адвоката сімей Небесної сотні

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Масові вбивства в центрі Києва в лютому 2014 року стали одним із найбільш трагічних епізодів сучасної української історії. У День Героїв Небесної сотні українці згадують трагічні події Євромайдану. 18-20 лютого 2014 року під час сутичок у центрі Києва загинули 105 активістів Революції гідності. Адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич у коментарі «Слово і Діло» підкреслив, що всі, хто хотіли дізнатися правду про розстріли на Майдані, могли самостійно зробити висновки про те, що і як сталося незалежно від свого ставлення до Майдану. Адвокат уточнив, що вже п'ять років у суді слухаються справи, а всі засідання відкриті та записуються, є в мережі.

«Виконавці встановлені, також встановлений бенефеціар. Найголовніше, що влітку цього року судом були досліджені докази, які однозначно вказують на організацію та координацію злочину на найвищому державному рівні. У цілому є підстави припускати, що злочини вчинені в інтересах Російської Федерації, а бенефіціаром була саме Росія. Це результати, які є на сьогодні», – прокоментував Віталій Титич.

Адвокат зазначив, що слідство знало про це ще в середині 2015 року, але зараз докази досліджені в суді.

Віталій Титич звернув увагу на те, що на шостому році стало виникати дуже багато різної інформації, незрозумілих міфів і мемів навколо злочину. Адвокат виділив їх кілька.

«Це меседжі на кшталт того, що нічого не розслідувано, усі докази загублені тощо. Подібна риторика розробляється в Москві», – підкреслив він.

Роковини розстрілів на Майдані: що обіцяють політики18-20 лютого в Україні згадують тих, хто загинув у результаті розстрілів на Майдані. Ці дні стали найбільш кривавими за час Революції Гідності.

Адвокат сімей Небесної сотні наполіг, що дана інформація не відповідає дійсності, але не став заперечувати того, що протягом розслідування чинилася протидія на всіх владних рівнях.

«Так, протидія була. Подекуди протидія мала ознаки конкретних злочинів. Наприклад, був вплив на свідків, втручання в діяльність правоохоронних органів, зокрема перешкоджання діяльності Управлінню спеціальних розслідувань. Цим відзначилися як попередники Володимира Зеленського, так і нова влада», – поділився Віталій Титич.

Однак адвокат укотре підкреслив, що дізнатися правду і скласти певну картину того, як відбувався злочин, може кожен.

За словами адвоката сімей Небесної сотні, безглуздою здається інформація навколо проведення слідчого експерименту в справі щодо вбивства майданівців.

Адвокат звернув увагу на те, що в Україні з 2014 року розповідають про спиляні дерева, про те, що влада сховала кулі. Продовжили цю тему – не проведеними слідчими експериментами.

«Узагалі не зрозуміло, чому надають такої критичної важливості цьому. Є слідчий експеримент у конкретному кримінальному провадженні щодо конкретного епізоду, потерпілого або підозрюваного. Меми навколо цього були запущені для того, щоб не дати укріпитися Музею», – прокоментував Титич.

Він пояснив, що з точки зору криміналістики слідчі експерименти – повна маячня.

Підсумовуючи, адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич підкреслив, що на шостий рік можна сказати, що за поребриком виробляють дедалі більше мемів. Однак із часом ми зрозуміємо, що насправді відбувалося.

«Слово і Діло» проаналізувало, які обіцянки політики дають учасникам Революції гідності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: