Війна на Донбасі обійшлася Україні у 10 відсотків ВВП за п'ять років – дослідження

Читать на русском
Реальна цифра втрат може бути куди вище, бо в статистиці не враховується втрати активів на окупованих територіях, спровокований війною криза і немає даних за 2019-2020 роки.
Разрушенный ДонбассОглядач

П'ять років війни з Росією на сході України сумарно обійшлися економікам Донецької та Луганської областей у більш ніж 50 млрд доларів, і це тільки за 2014-2018 роки. Зазначена цифра становить 10% валового продукту України за ці п'ять років.

Про це свідчать дані в дослідженні Центру економічної стратегії.

У дослідженні наводиться ряд негативних факторів, які спровокували економічні втрати для України:

  • втрата через окупацію і війну територій, людей і активів;
  • розрив ланцюжків вартості;
  • міграція населення.

Підсумкова недовироблена додана вартість регіону за результатами впливу цих факторів склала понад 50 млрд доларів (1,2 трлн грн) тільки за 2014-2018 роки. При цьому третина - близько 13,5 млрд доларів - припадає на 2018 рік. Загалом, це близько 10% від сумарного ВВП України за зазначені роки.

«Справжні втрати набагато вищі, адже в цій оцінці не враховані втрати активів, які були зруйновані або зараз знаходяться на непідконтрольній Україні території, а також вплив економічної кризи, викликаної військовою агресією РФ» - сказано в дослідженні.

Згідно з порівнянням середнього регіонального продукту в мирних регіонах України та окремо - в Донецькій і Луганській областях в доларовому вимірі, ЦЕС отримав результат, згідно з яким без війни регіональний продукт цих двох областей разом у 2018 році склав би 595 млрд грн, а не 227 млрд грн.

«Тобто втрати становили близько 367 млрд грн, або 13,5 млрд доларів», - резюмували в ЦЕС.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 19 лютого на засіданні РНБО доручив повернутися і доопрацювати п'ять сценаріїв щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, які були напрацьовані ще в грудні 2019 року.

У листопаді 2019 року РНБО підготувала п'ять сценаріїв реінтеграції Донбасу. На засіданні в грудні Рада нацбезпеки затвердила один з них як основний.

Зазначимо, Володимир Зеленський ще бувши кандидатом у президенти (19 квітня 2019 року) пообіцяв, що зробить все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: