Зеленський обіцяє закінчити війну на Донбасі. Які сценарії можливі?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

19 квітня 2019 року кандидат у президенти України Володимир Зеленський пообіцяв, що зробить все, щоб закінчити війну. «З приводу війни – ми зробимо все, щоб її закінчити», – заявив Володимир Зеленський. За рік президентства глава держави знову запевнив українців у тому, що доб'ється завершення війни на Донбасі до закінчення терміну свого перебування на посаді. «Я впевнений в тому, що за моєї каденції ми закінчимо цю війну. Упевнений особисто», – сказав він у фільмі з нагоди річниці правління. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов скептично оцінив обіцянки президента щодо Донбасу. За словами експерта, Володимир Зеленський дійсно може дотримати слова, але питання в тому, якою ціною буде досягнуто обіцяне.

Експерт нагадав вислів Черчилля про те, що завершити війну можна будь-якої миті, досить просто капітулювати. У нашій ситуації Зеленський конкретно не зазначає, що саме він має на увазі під завершенням війни, звернув увагу політолог.

«Закінчити війну можна по-різному. Можна, наприклад, капітулювати та обернути це в красиву обгортку. Для РФ важливо опустити війну на Донбасі на рівень громадянського конфлікту. Україна вже зробила кілька кроків, щоб допомогти в цьому Росії. Якщо Зеленський переведе війну на Донбасі у такий формат і змінить тактику в цьому напрямку, то стане повністю залежним від РФ», – прокоментував Олександр Леонов.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

При цьому він позначив, що, крім сценарію капітуляції та зміни тактики, при якій війна на Донбасі перетвориться в громадянський конфлікт, є ще один варіант.

Політолог пояснив, що санкції проти РФ працюють і дають результат, але в Москві роблять все можливе, щоб скасувати обмеження, особливо зараз, коли сталося падіння цін на нафту.

«З урахуванням всього, що відбувається, перебування РФ на Донбасі стає практично нетерпимим з економічної точки зору. Тому Росії життєво важливо швидко повернути Донбас, але на своїх умовах. Питання в тому, чи розуміє Зеленський те, що саме зараз на тлі пандемії та економічної кризи є можливості, щоб дійсно завершити війну, але на українських умовах», – пояснив Олександр Леонов.

Експерт зауважив, що зараз є сценарій, який передбачає можливість завершення війни на українських умовах, але важливо, щоб саме це усвідомлювали в ОПУ і слідували національним інтересам, виконуючи обіцяне.

Політолог уточнив, що для РФ ситуація змінилася, часу й ресурсів не дуже багато, щоб продовжувати в тому самому форматі, як раніше, підтримувати Донбас. Питання в тому, наскільки в них вистачить грошей, щоб утримувати ситуацію в країні.

«Поки що складається враження, що Зеленський робить ставку на Путіна, а не на міжнародне співтовариство», – поділився спостереженнями Леонов.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» припустив, що завершення війни на Донбасі прийнятно для України з дотриманням національних інтересів тільки шляхом примусу Путіна до миру, а не навпаки.

При цьому, на його думку, є тривожні сигнали, які дозволяють засумніватися в тому, що Зеленський вибере сценарій завершення війни, який вигідний Україні.

«Зруйнована міжнародна коаліція на підтримку України, президент РФ говорить про Україну зі світовими лідерами без нашої участі. Україна втрачає субєктність. Це тривожні сигнали, які свідчать про те, що навряд чи Зеленський зможе завершити війну в інтересах України», – резюмував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

«Слово і діло» розділило програмні обіцянки Зеленського на групи (за тематикою) і пропонує подивитися, чи є прогрес в їх виконанні.

Нагадаємо, «Слово і діло» зафіксувало основні економічні показники в момент обрання Володимира Зеленського та подивилося, як вони змінилися зараз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: