Влада Ірану назвала умову повернення до ядерної угоди

Читать на русском
Влада Ірану готова повернутися до ядерної угоди 2015 року, яка передбачає встановлення обмеження на видобутку урану, у випадку, якщо Сполучені Штати скасують усі санкції проти країни.
Фото з відкритих джерел

Влада Ірану готова повернутися до ядерної угоди 2015 року, яка передбачає встановлення обмеження на видобутку урану, у випадку, якщо Сполучені Штати скасують усі санкції проти країни.

Про це повідомляє Reuters.

У Держдепі звинуватили Іран у «ядерному шантажі»Сполучені Штати вважають рішення Ірану про відновлення збагачення урану до 20% ядерним шантажем.

Зазначається, що відповідну заяву зробив іранський лідер Алі Хаменеї. За його словами, Іран готовий виконувати всі передбачені ядерною угодою зобов’язання після зняття санкцій з боку США та європейських країн.

«Лише тоді, перевіривши, чи всі санкції були скасовані правильно, ми повернемось до повної відповідності до угоди. Це безповоротне та остаточне рішення, і всі іранські посадовці погоджуються з цим», – заявив Хаменеї.

В той же час, у Вашингтоні вимагають від іранської влади першочергового повернення до угоди, і лише після цього обіцяють скасувати санкції.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною була укладена угода, за якою Тегеран мав обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, жодних порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї угоди й звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто здійснюватиме будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран сповістив Китай, Францію, Німеччину, Росію та Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: