Ситуація на Донбасі: наскільки агресивнішим став противник після закриття телеканалів Медведчука

Читать на русском

Після запровадження санкцій проти соратника Медведчука, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та трьох телеканалів, ситуація на Донбасі загострилася. Від початку лютого в зоні ООС загинуло восьмеро українських військовослужбовців і семеро зазнали поранень. У Міноборони заявляють про загострення ситуації, політики кажуть, що з Росією неможливо домовитись. «Слово і діло» вирішило відстежити динаміку обстрілів та втрат сил ООС від старту повного перемир’я, яке розпочалося 27 липня 2020 року до 16 лютого.

Одразу після оголошення санкцій проти Козака і телеканалів Медведчука в зоні проведення ООС почастішали ворожі снайперські обстріли. Від початку лютого загинуло 8 наших бійців та 7 – поранені.
Динаміка обстрілів в зоні ООС від початку перемир'яСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Загалом так зване повне перемир'я триває уже понад сім місяців – з 27 липня 2020 року і за цей час, станом на 15 лютого 2021 року, за даними РНБО та Інформаційно-аналітичного центру нацбезпеки України, було зафіксовано 776 обстрілів українських позицій ворогом. Загинули 18 українських військовослужбовців, зазнали поранень – 47 воїнів.

Від початку перемир’я бойовики стріляли по наших позиціях з артилерії 122 мм калібру протягом трьох днів, з мінометів 120 калібру ворог гатив 21 день, з мінометів 82 калібру – 25 днів.

Особливо відчутно ситуація на Донбасі загострилася після запровадження санкцій проти Козака та трьох телеканалів Медведчука. Якщо санкції почали діяти 2 лютого, то вже 5 лютого в МВС повідомили, що на Донбасі спостерігається різке загострення, а процес мирного врегулювання конфлікту не працює.

5 лютого російські диверсанти почали знищувати елементи систем відеоспостереження, щоб приховати дії окупантів у сірій зоні, заявили в Міноборони.

6 лютого проросійські бойовики близько 13:00 в районі Торецька та Сєвєродонецька обстріляли позиції української армії, внаслідок чого двоє бійців ЗСУ отримали поранення.

Того ж дня в районі Мар’їнки під час висування на позиції троє наших бійців підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. Від поранень двоє захисників загинули, за життя третього борються медики.

7 лютого неподалік Новомихайлівки ворожі снайпери знову відкрили вогонь по українських військовослужбовцях. Внаслідок дій окупантів один захисник України отримав поранення.

10 лютого внаслідок снайперського обстрілу позицій ООС в районі Пісок Донецької області поранений український боєць. Загалом у цей день бойовики чотири рази порушили режим припинення вогню.

11 лютого біля Мар'їнки від кулі ворожого снайпера загинув ще один наш боєць. Українська сторона СЦКК вже вкотре направила відповідну ноту до СММ ОБСЄ. Того ж дня президент Володимир Зеленський з робочою поїздкою був на Донеччині.

12 лютого пресслужба Міністерства оборони України повідомила, що російські окупанти на Донбасі встановлюють системи мінно-вибухових загороджень майже уздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, бойовики нарощують інтенсивність тренувань у своїх підрозділах.

«На окремих напрямках окупанти мінують місцевість поблизу позицій Об'єднаних сил протипіхотними осколковими мінами ПОМ-2 із використанням засобів дистанційного мінування», ‒ йдеться в повідомленні відомства.

До того ж, командування оперативного угруповання російсько-окупаційних військ підсилює тренування мінометних і артилерійських підрозділів першого і другого армійських корпусів на окупованих територіях.

14 лютого на мінному полі загинули троє українських військовослужбовців. Президент України Володимир Зеленський дав командуванню ЗСУ десять днів на розслідування причин загибелі наших бійців.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що проведення будь-яких переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі неможливе, доки окупанти чинитимуть провокації та вбиватимуть українських захисників.

«Збереження режиму припинення вогню є найбільш важливим. Будь-які переговори далі неможливо вести, коли вбивають наших людей. Важливо, що вбивають спеціальні групи снайперів, які не перебувають у постійної дислокації. Тобто це провокація, дуже добре організована. Це професійні вбивці, саме для цього сюди приїжджають», – зазначив Єрмак.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що у січні не було жодного дня без обстрілу українських позицій бойовиками в зоні проведення ООС. Якщо у грудні зафіксували 218 порушень режиму припинення вогню, то з 4 по 28 січня сталося 137 обстрілів.

Також ми писали, що Кравчук констатував неможливість домовитися з РФ щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: