У Держдепі звинуватили Іран у «ядерному шантажі»

Читать на русском
Сполучені Штати вважають рішення Ірану про відновлення збагачення урану до 20% ядерним шантажем.
Фото: Regnum

Сполучені Штати вважають рішення Ірану про відновлення збагачення урану до 20% «ядерним шантажем».

Про це з посиланням на представника Держдепартаменту США повідомляє Reuters.

Зазначається, що це рішення суперечить угоді 2015 року між Іраном та іншими країнами, згідно з якою Тегеран мав обмежитися виробництвом низькозбагаченого урану.

Представник Держдепу висловив упевненість, що МАГАТЕ буде відстежувати і повідомляти про нову ядерну діяльність Ірану.

«Збагачення урану до 20%, що Іран проводить в Фордо, - це явна спроба посилити кампанію ядерного шантажу», - йдеться в повідомленні.

Раніше Іран запустив процес збагачення урану до 20% на ядерному об'єкті Фордо. До цього Тегеран ратифікував закон «Стратегічний захід щодо скасування санкцій», який передбачає виробництво урану з рівнем збагачення до 20% і вище.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною була укладена угода, за якою Тегеран мав обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, жодних порушень цього договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї угоди й звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто здійснюватиме будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран сповістив Китай, Францію, Німеччину, Росію та Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: