Право на землю: за які новації голосували нардепи та кого стосуватимуться зміни

Читать на русском
Рада ухвалила законопроєкт, що унормовує правила для всіх форм користування земельною ділянкою в разі успадкування чи купівлі нерухомості.
Слово і діло

Верховна рада ухвалила законопроєкт щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості. «Слово і діло» вирішило розібратися, як зміниться процедура набуття права власності на землю для тих, хто успадкував чи придбав нерухомість, що нового очікує тих, хто набув нерухомість, яка розташована на земельній ділянці в оренді або за договором суперфіцію.

Нардепи унормували перехід прав користування земельною ділянкою

Законопроєкт № 0850 щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості був поданий до Верховної ради ще у минулому скликанні (червень 2015 року) і ухвалений 2 лютого 2021 року.

Документ передбачає усунення прогалин та удосконалення окремих норм земельного законодавства, які регулюють перехід прав користування земельною ділянкою.

Реєстрація земельної ділянки: як працює пілотний проєкт і що змінилося в процедуріЩо змінилося в процедурі державної реєстрації земельної ділянки? У чому суть пілотного проєкту? Чи стосуються зміни земельних паїв? Які документи треба подавати?

Зокрема, йдеться про регулювання переходу права користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на ній.

Рада проголосувала за автоматичний перехід прав користування земельною ділянкою при успадкуванні чи купівлі споруди від землекористувача до нового власника майна.

Як набути право власності на землю, успадкувавши будинок

Законопроєкт унормовує складні і не дуже питання набуття права власності на землю , які раніше необхідно було вирішувати в суді.

Спростили життя тим, хто купив чи успадкував нерухомість – житловий будинок чи будь-яку іншу будівлю або споруду (крім багатоквартирного будинку), а також об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на приватизованій земельній ділянці.

Право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника до набувача без зміни її цільового призначення.

Як набувається право власності на землю тим, хто володіє часткою нерухомості

У разі набуття окремої частки у праві спільної власності право власності на земельну ділянку, на якій розміщений такий об'єкт, одночасно переходить до набувача пропорційно до його частки у праві спільної власності на такий об'єкт.

Винятком є випадки, коли попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку в іншому розмірі. Тоді й право власності переходить у такому ж розмірі.

Які правила поширюються на майно, що перебуває в оренді

У разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна, що перебуває в оренді або у користуванні на праві емфітевзису чи суперфіцію у попереднього власника, до набувача одночасно переходить відповідно право оренди, емфітевзису, суперфіцію земельної ділянки, на якій розміщений такий об'єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника.

Набувач має право вимагати внесення змін до договору оренди землі, емфітевзису, суперфіцію з визначенням його співорендарем (співкористувачем) земельної ділянки, а до внесення змін до відповідного договору зобов'язаний відшкодовувати орендарю (користувачу) частину орендної плати (плати за користування земельною ділянкою) пропорційно до його частки у праві власності на такий об'єкт.

Що підтверджує право власності на землю

Документи, що підтверджують набуття права власності на об'єкт нерухомого майна є підставою для державної реєстрації переходу до набувача права власності або користування земельною ділянкою.

Істотною умовою договору, на підставі якого набувається право власності на об'єкт нерухомого майна, є кадастровий номер земельної ділянки, а якщо у власність переходить частина земельної ділянки, здійснюється виділення такої частини в окрему земельну ділянку з присвоєнням їй кадастрового номера.

Проте ці вимоги не поширюються на випадки переходу права власності або прав користування на земельну ділянку, на якій розміщений об'єкт нерухомого майна, у разі якщо земельна ділянка не перебувала у власності або у користуванні у попереднього власника.

Коли передається в оренду земля, на якій стоїть чужа нерухомість

У разі набуття права власності на нерухомість, яка розташована на чужій приватній земельній ділянці, набувач, який не може володіти цією ділянкою, має право вимагати передання її в оренду або суперфіцію на умовах, визначених набувачем права власності на такий об'єкт.

У такому разі орендар або суперфіціарій зобов'язані відшкодовувати власнику земельної ділянки плату за землю, яку відповідно до закону зобов'язаний сплачувати її власник.

Законом також встановлюється обов'язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

Раніше «Слово і діло» розбиралося що передбачає законопроєкт Кабміну щодо удосконалення пенсійного законодавства та щорічної індексації пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, а також дострокового виходу на пенсію та підвищення деяких виплат.

Також ми подивилися, чи можна отримати іпотеку під 7% річних, кому і на яких умовах видаватимуть пільгові кредити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: