У НБУ розповіли, чому гривня зміцнилася

Читать на русском
Зміцнення курсу гривні до п'ятимісячного максимуму в Раді Нацбанку пояснили позитивною кон'юнктурою на ринках.
Національний банк УкраїниFlickr/НБУ

Зміцненню курсу гривні в останні тижні значно посприяла позитивна кон'юнктура на світових товарних ринках і підвищений попит з боку іноземних інвесторів на активи країн, що розвиваються.

Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав у своєму Facebook у середу, 10 лютого.

За його словами, падіння цін на газ і нафту дещо погіршили умови торгівлі для України. Проте протягом минулого тижня курс гривні до долара на міжбанківському валютному ринку зміцнився до п'ятимісячного максимуму - на 1,4%.

Курс гривні-2021: прогнози Кабміну та аналітиківЗа прогнозами аналітиків, гривня в першій половині 2021 року може зміцнитися. У держбюджеті курс закладений 29,1 грн за долар.

НБУ, своєю чергою, за тиждень придбав іноземної валюти на 160 млн доларів. Також нерезиденти на 1,7 млрд гривень наростили портфель гривневих ОВДП - до 96,5 млрд гривень, що становить 10,9% гривневих ОВДП в обігу.

«Підтримці високого попиту на державні цінні папери з боку нерезидентів сприяє їх висока прибутковість, яка під час першого аукціону лютого становила 11,77%, що майже на 50 б. п. вище, ніж середньозважена вартість розміщень у січні та на 200 б.п. - у порівнянні з лютим 2020 року», - резюмував своє повідомлення Данилишин.

Нагадаємо, що станом на ранок 10 лютого НБУ встановив офіційний курс на рівні 27,64 грн за долар. Курс знизився на 2 копійки у порівнянні з попереднім банківським днем.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: