У Мінекономіки назвали причини прискорення інфляції

Читать на русском
За місяць продукти харчування подорожчали на 1,5%, при тому, за розрахунками Мінекономіки, в середньому в січні протягом 2018-2020 років ціни на цю групу товарів зросли на 1,6%, а в грудні 2020 року - на 1,8%.

У січні нинішнього року інфляція в Україні в місячному вираженні склала 1,3%.

Про це повідомляє Мінекономрозвитку в середу, 10 лютого.

У відомстві запевнили, що цінова ситуація повністю відповідає тенденціям кінця минулого року.

«В умовах тривалої невизначеності та січневого локдауну тривало зміщення пріоритетів в споживанні на користь продовольчих товарів, що підтримало їхнє зростання на рівні сезонних значень», - сказано в повідомленні.

Хиткий баланс: як зміниться українська економіка у 2021 році2021-й стане роком відновлення для української економіка від наслідків пандемії коронавірусу. Наскільки стабільним буде зростання, та з якими основними проблемами зіткнеться вітчизняна економіка – аналізував Олександр Радчук.

За місяць харчові продукти подорожчали на 1,5%, при тому, за розрахунками Мінекономіки, в середньому в січні протягом 2018-2020 років ціни на цю групу товарів зросли на 1,6%, а в грудні 2020 року - на 1,8%.

Також на динаміку інфляції вплинуло зростання цін на енергоносії на світовому ринку. Водночас за певними групами товарів навпаки у січні відбулося відчутне зниження цін. Йдеться про одяг і взуття, де ціни знизилися відповідно на 3,9% та 4%.

Платоспроможний попит населення підтримало й підвищення мінімальної зарплати до 6000 гривень.

У Мінекономрозвитку прогнозують, що в цілому у 2021 році споживча інфляція дещо перевищить цільовий рівень Нацбанку. Серед причин: відновлення економічної активності через пом'якшення карантинних заходів і зниження рівня майбутньої невизначеності на тлі поширення вакцинації в світі та в Україні.

«Дія всіх цих факторів було прогнозованим і не призведе до кардинальних змін в тренді і не буде формувати негативних умов для розвитку економіки», - підсумували у відомстві.

Раніше в Держстаті повідомили, що в січні 2021 року в Україні зросли споживчі ціни на 1,3% порівняно з груднем і в річному вираженні досягли 6,1%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: