Курс гривні-2021: прогнози Кабміну та аналітиків

Читать на русском
За прогнозами аналітиків, гривня в першій половині 2021 року може зміцнитися. У держбюджеті курс закладений 29,1 грн за долар.
24tv.ua

Економічна криза через COVID-19, карантин і невизначеність у плані співпраці з МВФ роблять українську гривню вразливою – за минулий рік долар здорожчав практично на 5 гривень. Перед новорічними святами гривня також подешевшала, але з 11 січня її курс почав зростати. Які прогнози щодо курсу української валюти в 2021 році, розібралося «Слово і діло».

Який курс закладений у держбюджеті-2021

У держбюджеті на 2021 рік середньорічний курс закладений на рівні 29,1 грн за долар і це досить песимістично порівняно з іншими прогнозами. Нагадаємо, що в бюджеті-2020 після перегляду курс був 29,5 грн за долар.

У Міністерстві фінансів за гривню не переживають. У вересні Сергій Марченко заявив, що ризиків в частині валютно-курсової стабільності в 2021 році немає. «Є впевненість в тому, що НБУ продовжить свою стабільну політику. Це перший чинник. Інший фактор – це макроекономіка. У зв'язку з локдауном у нас баланс імпорту-експорту вирівнюється в цьому році. У наступному році він знову ж зміниться на користь імпорту. Але ми бачимо можливість перекрити за рахунок інших джерел валютну недостачу», – сказав міністр.

На початку року Марченко підтвердив, що курс в 2021 році буде стабільним, а різке подорожчання гривні навіть невигідно. «Я хочу, щоб українці менше звертали уваги на обмінники. Курс національної валюти буде стабільним. Немає ніяких передумов, щоб було інакше. Це також – і позиція НБУ. Тому не варто турбуватися незначними ситуативними коливаннями», – підкреслив він.

Згідно із серпневим консенус-прогнозом Міністерства економіки України, середньорічний курс долара в 2021-му становитиме 28,6 грн, а до кінця року може зрости до 28,8 грн.

Курс долара-2021: що прогнозують у МВФ

У Міжнародному валютному фонді були стримані прогнози щодо курсу гривні в 2021 році. У меморандумі МВФ і України, який був опублікований в червні 2020-го, курс був закладений на рівні 28,9 грн за долар.

У жовтні прогноз переглянули: тепер в МВФ вважають, в 2021 році гривня зможе зміцнитися до 28,12 за долар.

Опитування Reuters щодо курсу гривні

Агентство Reuters опитало 13 аналітиків і їхній прогноз щодо курсу гривні досить оптимістичний: в першій половині 2021 року гривня може зміцнитися завдяки притоку іноземної валюти від експорту і відновлення інтересу іноземних портфельних інвесторів до українських облігацій.

На думку аналітиків, до червня курс української валюти може зрости до 27,6 за долар.

Курс гривні-2021: думка Київської школи економіки

У макроекономічному прогнозі Київської школи економіки також йдеться про зміцнення гривні в першій половині року. На думку аналітиків, цьому може сприяти збільшення припливу зовнішнього капіталу, високі ціни на експорт і низькі на імпорт.

Прогноз на друге півріччя такий: збільшення попиту на імпорт викличе поступове розширення дефіциту платіжного балансу, а це буде «тиснути на гривню». Середньорічний обмінний курс, на думку КШЕ, може скласти 28,5 грн за долар.

Курс гривні: прогноз S&P і Oxford Economics

У вересневому прогнозі міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's йдеться про поступову девальвацію гривні. Експерти очікують, що до кінця 2021 року курс нацвалюти може знизитися до 30 за долар.

Свій прогноз погіршили аналітики Oxford Economics. У травні минулого року вони прогнозували курс гривні на рівні 27,4 за долар. У вересневому звіті прогноз вже 28,4 грн за долар.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило, як за останні 10 років змінювався курс гривні наприкінці літа – початку осені.

Також на нашій інфографіці можна подивитися, як змінювався курс долара за час незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: