У Мінекономіки пояснили, що значить рішення арбітражу щодо лісу-кругляку

Читать на русском
Рішення арбітражу про мораторій на вивезення лісу з України не означає, що його потрібно скасувати. Як варіант - може бути ухвалене комплексне рішення.
irf.ua

Рішення арбітражу про мораторій на вивезення деревини з України, яке озвучили в Євросоюзі, ще не передбачає обов'язкове його скасування.

Про це заявив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в колонці на «Європейської правді», коментуючи заяву ЄС щодо виграного спору.

Як Україна торгувала лісом-кругляком у 2014-2019 рокахПісля запровадження мораторію на вивезення необробленого лісу та запровадження кримінальної відповідальності за вирубки лісу імпорт щороку зменшувався.

За його словами, арбітраж дійсно встановив, що запроваджена у 2015 році заборона експорту не відповідає Угоді про асоціацію України і ЄС, але це визнання не означає, що заборону експорту потрібно скасувати.

«По-перше, арбітри визнали, що обмежувати експорт лісу не можна. Якщо є належне обґрунтування, то обмеження мають право існувати. Це, зокрема, стосується заборони експорту окремих сортів лісу, яку запровадили в 2005 році. Арбітри визнали, що вона є обґрунтованою ...По-друге, арбітри розуміють, що тема лісу дуже чутлива, і рішення проблеми не може полягати тільки в скасуванні заборони експорту», - написав Качка.

У Мінекономіки вважають, що арбітри рекомендували Україні ухвалити комплексне рішення, а не просто скасувати заборону на експорт. Це може бути створення внутрішнього ринку деревини з цивілізованими правилами.

Крім того, Україна має намір досягти домовленостей з ЄС про те, як контролювати торгівлю лісом.

«Так чи інакше, в відверто програшному справі ми змогли домогтися того, що довели: заборони експорту лісу мають право на існування, якщо вони добре обґрунтовані, а зміни в забороні експорту України визначає сама з урахуванням всіх особливостей торгівлі лісом», - додав Качка.

Нагадаємо, в Єврокомісії заявили, що арбітраж зобов'язав Україну скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: